Spider-Man in de touwen door dispuut tussen Sony en Disney

'Spider-Man: Far From Home' bracht 1 miljard dollar op. ©AFP

De twee coproducenten geraakten het niet eens over de verdeling van de opbrengsten, waarna Disney/Marvel de samenwerking met Spider-Man-eigenaar Sony opzegde.

Trending op Twitter momenteel: #SaveSpiderMan. Fans van een van de populairste Marvel-karakters roeren zich nadat Disney's Marvel Studios de samenwerking met Sony, eigenaar van het personage, heeft opgezegd.

Daardoor zal Spider-Man niet meer opduiken in de zogenaamde Marvel Cinematic Universe-films, waarin superhelden als Iron Man, Captain America, Thor en Hulk samenkomen. Die films, waaronder 'Captain America: Civil War' en 'Avengers: Endgame', werden de voorbije jaren een ware goudmijn met een wereldwijde omzet van ruim 22 miljard dollar.

Nieuwe deal

Het succes indachtig wou Disney de deal met Sony van 2015 herzien. Disney stelde voor meer te financieren in de coproducties om een groter deal van de box office te kunnen claimen. De filmreus wilde zo de helft van de opbrengsten voor zijn rekening nemen, meldt de entertainmentnieuwswebsite Deadline. Maar Sony hield vast aan de vier jaar oude deal waarin Disney het moet stellen met 5 procent van de box office. 

22 miljard
Box office
De Marvel Cinematic Universe-films genereerden de voorbije jaren wereldwijd meer dan 22 miljard dollar.

Sony wijt Disney's beslissing aan diens overname van Fox Studios eerder dit jaar. De filmgigant legde daarbij de hand op heel wat comicpersonages, zoals de X-Men, die Marvel in zijn MCU-films kan weven. Sony zegt teleurgesteld te zijn over de breuk maar hoopt dat het in de toekomst nog kan samenwerken met Marvel.

Het is afwachten of het om een definitieve breuk gaat. Volgens een bron van het persagentschap Bloomberg duren de gesprekken tussen de filmstudio's voort. 

Recordomzet

Spider-Man is een Marvel-karakter, maar Sony kocht in 1999 de filmrechten op de superheld. Daar werden vijf films mee gemaakt, drie met Tobey Maguire in het rood-blauwe pak en twee met Andrew Garfield. Omdat sommige van die prenten teleurstelden, ging Sony in 2015 in zee met Disney, dat zes jaar eerder Marvel had gekocht.

Die samenwerking bracht een handvol heldenfilms voort, waarbij 'Spider-Man: Far From Home' met een recordomzet van 1,1 miljard dollar de grootste hit werd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect