Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Stromae duikt op in Sony-lek Wikileaks

Paul Van Haver, beter bekend als het Belgische popfenomeen Stromae. ©REUTERS

Wikileaks heeft duizenden documenten van Sony Pictures, de filmstudio van de Japanse technologiereus Sony, online gezet en voorzien van een zoekfunctie. Daarin duikt ook de naam van Belgisch popfenomeen Stromae op, die volgens een Sony-topper zelfs een acteercarrière ambieert.

Het lek bestaat uit 30.287 documenten en 173.132 mails. Hackers haalden de bestanden vijf maanden geleden bij Sony Pictures vandaan als reactie op de film 'The Interview'. De satire op Noord-Korea, waarin leider Kim Jong-Un vermoord wordt, bezorgde Sony Pictures al veel problemen. 

'De documenten bieden een zeldzame blik in de interne werking van Sony Pictures', rechtvaardigt Wikileaks hun handelen. De bestanden stonden al eerder online, maar Wikileaks voegde er een zoekfunctie aan toe. Hierdoor kunnen de documenten gemakkelijk doorzocht worden op belangrijke namen.

Stromae

De redactie van De Morgen ging aan de slag met die zoekfunctie, en trof e-mailverkeer aan tussen Edgar Berger, topman van Sony Music, en Sony Entertainment-CEO Michael Lynton over niemand minder dan Stromae.

Daarin zegt Berger dat hij druk aan het proberen is om Stromae weg te plukken bij Universal, waar Paul Van Haver (de echte naam van Stromae) momenteel nog onder contract ligt. Berger wil de hulp van Lynton inschakelen omdat Stromae 'heel geïnteresseerd is in een acteercarrière'.

Lynton is het idee duidelijk niet ongenegen. 'Hij ziet er bijzonder getalenteerd uit, al is het moeilijk om zijn acteertalent te evalueren op basis van de weinige videoclips die ik voorlopig gezien heb', schrijft hij in zijn antwoord. 'Hij heeft een geweldige look en zijn video's tonen dat hij kan performen.' In de mails is sprake van een ontmoeting tussen Stromae en zijn manager Dimitri Borrey met Lynton en Berger. Maar of die ooit heeft plaatsgevonden, is niet duidelijk.

Barack Obama

De door Wikileaks gepubliceerde documenten zouden voorts ook connecties met het Witte Huis en president Barack Obama aantonen. Volgens Julian Assange, medeoprichter van Wikileaks, behoren de documenten in het publieke domein omdat Sony Pictures in een geopolitiek conflict verwikkeld zit en invloed uitoefent op Amerikaanse staatsbeslissingen. 

Sony veroordeelt de actie van Wikileaks en stelt dat het publiceren van de documenten de hackers helpt in hun opzet Sony Pictures en zijn werknemers te schaden. 'Het hacken van Sony Pictures is een misdaad en Wikileaks publiceert gestolen materiaal, een evengrote misdaad', aldus Sony Pictures. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud