Telenet belooft elk jaar dividend te betalen

Telenet-topman John Porter. ©Tim Dirven

Telenet waarschuwt voor 'tegenwind' in 2019, maar belooft in een nieuw driejarenplan 50 tot 70 procent van de vrije kasstroom als dividend uit te keren.

Telenet  stelt vandaag op zijn Capital Markets Day in Londen een nieuw driejarenplan (2018-2021) voor. In een persbericht zet het bedrijf alvast de krijtlijnen van dat plan op een rijtje.

Het bedrijf klopt zich in het persbericht eerst op de borst. ‘We zijn goed op weg ons ambitieuze plan voor 2015-2018 waar te maken, met een gemiddelde winstgroei (ebitda of brutobedrijfswinst) van 6 à 7 procent per jaar’, klinkt het.

Radicale vereenvoudiging

Voor 2018-2021 streeft het management naar gemiddeld 6,5 à 8 procent groei van de vrije operationele kasstroom. Daarvoor rekent Telenet onder andere op ‘een radicale vereenvoudiging van de IT-infrastructuur en een vereenvoudiging van het bedrijfsmodel’. ‘Deze initiatieven zullen tegen 2021 beduidende kostenbesparingen tot 15 procent opleveren in de IT en de residentiële klantenactiviteiten.’

In de toelichting vanuit Londen kon topman John Porter bij die operatie geen ontslagen uitsluiten, 'al verwachten we geen aanzienlijke veranderingen'. 'Telenet kent een permanent verloop. Zo werven we jaarlijks zo'n 40-tal pas afgestudeerden aan.'

Medialaan

Voor 2019 hanteert het telecombedrijf een voorzichtigere toon. ‘De totale bedrijfsopbrengsten en de groei van de ebitda worden beïnvloed door het verlies van het MVNO-contract met Medialaan aan Orange Belgium en de aanhoudende regulatoire druk. Bovendien is Telenet van plan een gedeelte van de kostenbesparingen te herinvesteren in een versnelling van de groei in 2020 en 2021.'

Dividenden

Daar staat tegenover dat het investeringsniveau de komende jaren lager zal liggen dan tijdens de vorige periode, wat meteen de deur opent voor extraatjes voor de aandeelhouders. 

De aandeelhouders mogen zich de komende jaren opnieuw aan dividenden verwachten. In 2018 keerde Telenet een buitengewoon dividend van 600 miljoen euro uit, maar vanaf volgend jaar rekent het op stevige terugkerende dividenden. ‘Telenet wil 50 tot 70 procent van de aangepaste vrije kasstroom uitkeren’, klinkt het. In het vierde kwartaal van volgend jaar volgt in principe al een interim-dividend.

Als de balans het toelaat kunnen er nog extraatjes bijkomen in de vorm van een buitengewoon dividend of de inkoop van eigen aandelen. Telenet streeft naar een situatie waarbij de schulden zowat 4 keer de aangepaste ebitda bedragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect