Topman mediagroep CBS vertrekt na #metoo-schandaal

Les Moonves. ©REUTERS

Met Les Moonves neemt opnieuw een Amerikaanse mediabons ontslag uit zijn machtige positie als gevolg van aantijgingen van seksuele intimidatie.

De mediagroep CBS, voornamelijk bekend van de gelijknamige tv-zender, mag op zoek naar een nieuwe leider nu CEO en bestuursvoorzitter Les Moonves ontslag heeft genomen, met zes leden van de raad van bestuur in zijn spoor.

De 68-jarige Moonves, bekend als een van de machtigste mediafiguren in de VS, wordt ervan beschuldigd meerdere vrouwen te hebben aangerand en geïntimideerd gedurende zijn carrière. Het magazine The New Yorker publiceerde zondag een tweede verhaal, na een eerste in juli, met getuigenissen van zes vrouwen. Moonves dwong hen tot seks en gedroeg zich gewelddadig, luidt het.

In een verklaring zegt Moonves, die 24 jaar bij CBS werkte en er sinds 2006 CEO was: 'Valse aantijgingen van decennia geleden worden mij nu aangewreven maar ze stroken niet met wie ik ben.'

CBS zegt de verhalen heel ernstig te nemen. Een onderzoek moet zich nu buigen over de beschuldigingen. Als die ongegrond blijken, kan hij een ontslagvergoeding tot 120 miljoen dollar krijgen. Het andere uiterste is nul dollar. 

Moonves is de jongste in een rij toplui uit de media- en entertainmentwereld die van hun voetstuk vallen als gevolg van de #metoo-beweging. Die rolt al een jaar door de industrie sinds filmproducer Harvey Weinstein in ongenade is gevallen vanwege herhaaldelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect