Trump vraagt rechter WeChat te blokkeren

Donald Trump heeft het op de Chinese apps WeChat en TikTok gemunt. ©EPA

De Chinese chatapp is volgens de Amerikaanse president een gevaar voor de nationale veiligheid. WeChat-eigenaar Tencent stelt voor een Amerikaanse versie van de app te maken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechter in San Francisco vrijdag gevraagd de app van de Chinese techreus Tencent alsnog te verbieden.

Volgens Trump en zijn administratie verzamelen Chinese apps te veel gegevens over Amerikaanse gebruikers en delen ze die met de Chinese overheid.

Het Amerikaanse ministerie van Handel kondigde eerder aan dat de appwinkels van Apple en Google WeChat vanaf zondag niet meer mogen aanbieden. Maar de rechter oordeelde dat het verbod een inbreuk is op de vrijheid van meningsuiting.

Veel Chinees sprekende Amerikanen gebruiken de app om te communiceren met met hun vrienden in de VS en China. Doordat China veel westerse apps en sociale media aan banden heeft gelegd, is WeChat voor veel mensen de enige optie om berichten te sturen naar vrienden en familie in 's werelds meest bevolkte land.

19 miljoen
gebruikers in vs
WeChat heeft in de VS zowat 19 miljoen actieve gebruikers. Wereldwijd maken meer dan 1 miljard mensen gebruik van de app.

WeChat heeft in de VS zowat 19 miljoen actieve gebruikers. Wereldwijd maken meer dan 1 miljard mensen gebruik van de app.

Amerikaanse versie

Om een verbod te vermijden stelt de Chinese internetreus Tencent, de eigenaar van WeChat, voor een Amerikaanse versie van de chatapp te maken. De app zou dan in de VS worden beheerd, met een Amerikaanse cloudspeler die instaat voor de beveiliging van de broncode en de opslag van de persoonlijke gegevens.

Tencent zou niettemin eigendom blijven van de Amerikaanse versie, iets wat voor Trump niet door de beugel kan.

WeChat ligt samen met de videoapp TikTok onder vuur van Trump. Met zijn gevecht tegen de twee apps wil de president de kiezer ervan overtuigen dat hij China hard aanpakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud