Advertentie

Twee grootste stripuitgevers gaan digitaal met Yieha

Alexis Dragonetti (Ballon Media): ook strips worden steeds meer digitaal gelezen. ©Dries Luyten

Ballon Media en WPG Uitgevers/Standaard Uitgeverij, de twee grootste stripuitgevers van ons land, hebben samen een website en gratis app ontwikkeld waar je strips kan kopen of huren.

Yieha omvat momenteel een catalogus van 800 titels uit 72 reeksen en dat aanbod zal nog stelselmatig aangevuld worden. Alle nieuwe uitgaven zullen er verschijnen en de uitgevers willen ook steeds meer oudere werken digitaliseren die niet meer in de winkel te vinden zijn.

Digitale strips zijn vandaag amper goed voor één procent van de markt. 'Toch is er onmiskenbaar een geleidelijke evolutie naar digitaal leesgedrag', zegt Alexis Dragonetti, CEO van Ballon Media. 'We wilden niet wachten tot buitenlandse spelers hier de markt komen dicteren en hebben daarom een eigen platform ontwikkeld. We verwachten niet meteen een revolutionaire verschuiving; ons papieren aanbod blijft gewoon behouden.'

Ballon Media en WPG Uitgevers/Standaard Uitgeverij staan samen in voor zowat 80 procent van het stripaanbod in Vlaanderen, met reeksen als Suske & Wiske, Jommeke, Lucky Luke, de Kiekeboes en Largo Winch. In de toekomst willen ze Yieha openstellen voor kleinere uitgevers. 'Zij zullen dezelfde voorwaarden krijgen als wij, want we willen echt voor een zo groot mogelijk aanbod gaan', zegt Dragonetti.

Aanvankelijk speelden de initiatiefnemers met het idee van een abonnement, maar dat bleek een te complex systeem om het geld te verdelen onder de auteurs. De gebruiker moet de strips dus individueel kopen of huren, maar kan vooraf wel gratis previews zien.

De app is er voorlopig enkel voor iPhone en iPad, in het najaar volgt een Android-versie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud