Vakbonden bij VRT dienen stakingsaanzegging in om directie te steunen

Het VRT-duidingsprogramma 'De afspraak'. ©© VRT BMUSS

De drie vakbonden bij de VRT - ACOD, VSOA en ACV - hebben dinsdag een stakingsaanzegging ingediend. Ze gaan niet echt staken, maar steunen de directie van de openbare omroep bij haar onderhandelingen met de Vlaamse regering.

Dat bevestigt Wies Descheemaeker van de ACOD.

De aanzegging geldt vanaf dinsdag en duurt tot eind januari 2020. 'Het is niet de bedoeling om meteen te staken, maar we willen onze directie steunen in de onderhandelingen met de Vlaamse regering om de aangekondigde besparingen ongedaan te maken', benadrukt Descheemaeker.

Als de bonden merken dat de onderhandelingen niet de juiste weg op gaan, kunnen ze alsnog beslissen om over te gaan tot harde acties. Die zullen dan wel een impact hebben op het scherm, de radio en het internet.

De directie van de openbare omroep trok vorige week aan de alarmbel. In een interne communicatie aan het personeel zei de VRT-top dat de omroep meer moet besparen dan aanvankelijk gedacht. 'Volgens de begrotingscijfers gaat het om 2,4 miljoen euro in 2020, jaarlijks oplopend tot 12 miljoen euro in 2024. Maar er is meer: door onder meer de niet-indexering van de dotatie en de vergrijzingskosten loopt de totale besparing op tot meer dan 40 miljoen euro in 2024', schreef CEO Paul Lembrechts.

Overleg

In het hoofdstuk media in het Vlaamse regeerakkoord staan een reeks duidelijke richtlijnen voor de VRT. Zo moet de openbare omroep evolueren naar 'een moderne, slanke en slagkrachtige' mediaorganisatie. Niet alleen de directie en de bonden bij de VRT zijn bezorgd, ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) maakt zich grote zorgen over de toekomstplannen van de nieuwe Vlaamse regering voor de VRT en meer bepaald de informatieopdracht van de openbare omroep. 'Het financiële afbouwscenario dat is uitgewerkt, is voor ons onaanvaardbaar', zei Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ. Benjamin Dalle (CD&V), de nieuwe Vlaamse minister van Media, denkt dat de VRT de besparingen in eerste instantie met natuurlijke afvloeiingen kan opvangen. Hij zei eerder de bezorgdheid van de directie en de medewerkers van de VRT te begrijpen en wil ook een overleg met de VVJ.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud