Videorecorder Van Coppenolle verboden

Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael, de mensen achter Bhaalu. ©rv

De Vlaamse omroepen Medialaan, SBS en VRT halen hun gelijk in de juridische strijd met het tv-platform Bhaalu. De rechtbank volgt de omroepen in hun redenering dat Bhaalu de rechten van de zenders schendt. Right Brain Interface - het bedrijf achter de videorecorder - mag de videorecorder niet langer aanbieden.

Bhaalu is het geesteskind van de technologieondernemers Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael (ex-Metris). Hun televisieplatform werd vorig jaar gelanceerd als een soort videorecorder van de 21ste eeuw. Het bedrijf neemt in de cloud eigenlijk alles op wat op uw televisie wordt uitgezonden, waarna u zelf kiest wat u wanneer bekijkt. Bhaalu verandert dus de manier waarop consumenten tv kunnen kijken.

Maar dat alles was niet naar de zin van de Vlaamse omroepen, die meenden dat Bhaalu hun auteursrecht schendt. De zendergroepen Medialaan (VTM, 2Be, Vitaya), SBS (Vier, Vijf) en VRT (Een, Canvas) daagden Bhaalu daarom voor de rechtbank.

Concreet draaide de juridische strijd vooral om de interpretatie van de term 'thuiskopie'. Volgens Right Brain viel Bhaalu onder de wettelijke uitzondering van de thuiskopie, die consumenten toelaatin de privésfeer opnames te maken. Daarom profileert Bhaalu zich als een zuivere  aanbieder van een videorecorder waarmee de consument ‘zijn recht kan uitoefenen’. Maar volgens de zenders is Bhaalu een commerciële dienst, die geen aanspraak kan maken op de uitzondering van de thuiskopie.

We onderzoeken het vonnis van de Antwerpse rechtbank van koophandel dat de bhaalu videorecorder verbiedt, we komen er later zeker erop terug— Bart Van Coppenolle (@CoppenolleB) November 4, 2014

De Antwerpse rechtbank van koophandel volgt nu - in eerste aanleg - de zienswijze van de omroepen. De rechtbank gaat dan ook in op het verzoek van de zenders  de videorecorder te verbieden. Als Right Brain daar niet aan voldoet, moet het bedrijf een dwangsom betalen van 1.000 euro per gebruiker per week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud