Vlaamse productiehuizen luiden alarmbel

Het Belgische productiehuis Shelter heeft vorig jaar met 'Hoe zal ik het zeggen' een Emmy-award gewonnen in de categorie non-scripted entertainment. ©AFP

De Vlaamse productiehuizen waarschuwen vrijdag in De Morgen voor een crisis die de hele sector bedreigt. Oorzaken zijn de haperende taxshelter, besparingen bij de zenders en de zware concurrentie.

Hoewel programma's als 'Hoe zal ik het zeggen?', 'Down the Road' en 'Taboe' prijzen winnen en andere reeksen internationaal hoge ogen gooien, speelt zich achter de schermen een nooit geziene crisis af, klinkt in de sector.

Volgens VOFTP, de beroepsvereniging van Vlaamse Onafhankelijke Film- en Televisiemakers, zal die crisis slachtoffers maken. De oorzaak is een samenloop van omstandigheden. Zo hapert het systeem van de taxshelter, waarbij wie in films of series investeert op een voordelig belastingtarief kan rekenen. Vorig jaar werd voor het eerst te weinig geld opgehaald om alle lopende projecten te financieren. Ook de besparingsmodus waarin de Vlaamse televisiezenders zitten, laat zich voelen. En dan is er nog de explosieve groei van het aantal productiehuizen die zijn tol eist.

De VOFTP heeft een plan klaar om een rampscenario te vermijden. Ze roept op de investeringsplicht uit te breiden.  'Er wordt gigantisch veel geld verdiend met onze series en films, door een hele hoop partijen', zegt VOFTP-voorzitter Bruno Wyndaele in De Morgen. 'Alleen draagt slechts een fractie daarvan ook bij aan het productieproces.'

Zo zouden ook mobiele telecomoperatoren, videoplatformen als YouTube en producenten van televisietoestellen en laptops een bepaald percentage van hun omzet in BelgiĆ« moeten herinvesteren in de audiovisuele sector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud