Vlaamse regering schuift VRT-CEO Paul Lembrechts opzij

VRT-CEO Paul Lembrechts. ©BELGA

De machtsstrijd aan de top van de openbare omroep eindigt met een nederlaag voor CEO Paul Lembrechts. De Vlaamse regering schuift de CEO opzij. VRT-veteraan Leo Hellemans mag opdraven om de brokken te lijmen.

Aan de top van de openbare omroep ettert al enkele weken een zwaar conflict. Lembrechts heeft tot twee keer toe het ontslag gevraagd van zijn nummer 2, Peter Claes, na een hoog oplopend conflict over de te volgen strategie en de houding van de VRT midden in een nieuwe ronde besparingen. De CEO verwijt Claes oncollegiaal en deloyaal gedrag. Lembrechts kreeg daarin de steun van de rest van het directiecomité.

Maar de raad van bestuur van de VRT weigerde Claes te ontslaan, wat tot een patstelling leidde aan de top van de openbare omroep. De voorbije weken werd nog geprobeerd te bemiddelen, maar dat draaide op niets uit. 

'De CEO is er niet in geslaagd het vertrouwen te herstellen', legde mediaminster Benjamin Dalle (CD&V) uit op een persconferentie aan de Reyerslaan. 

Opvolger

Hij heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen. De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar.
Personeelsfront openbare omroep

En dus was de enige oplossing om de vertrouwensbreuk op te lossen een exit van de CEO. Vraag is nu of de rest van het directiecomité, die Lembrechts steunden, hem volgen richting uitgang of niet.

VRT-ancien Leo Hellemans mag nu opnieuw opdraven om de VRT door dit zware weer te loodsen. Hellemans depanneerde de top van de openbare omroep al eerder, toen toenmalig CEO Sandra De Preter ziek uitviel. Hellemans werd als CEO in maart 2016 opgevolgd door Lembrechts.

'Het is de bedoeling om voor de zomer een definitieve CEO aan te stellen', zegt Dalle. Die timing moet aan de CEO toelaten nog zijn stempel te zetten op de onderhandelingen over de te vernieuwen beheersovereenkomst. 

Hellemans zal tijdens 'een afkoelingsperiode' knopen moeten doorhakken over het lot van Claes en de andere directieleden. Hellemans zal na zijn consultatieronde een voorstel doen over een eventuele herschikking van het directiecomité. Tot dan blijft Claes op non-actief. 

'Geen crisis'

'Ik ben geen crisismanager', zei Hellemans op de persconferentie. 'Want de VRT is niet in crisis. Dit is enkel een probleem aan de top van de VRT, dat opgelost moet worden. De rust moet daar nu weerkeren.'

'Tweede belangrijke punt is de beheersovereenkomst. Ik ben niet de man om die te onderhandelen, als interim-CEO. Maar ik zal de onderhandeling wel voorbereiden, de nieuwe CEO een omgevingsanalyse aanreiken, zodat die weet welke kanten er uit kan worden gegaan.'

Ik ben geen crisismanager.
Leo Hellemans
Interim-CEO

'Dat gaat niet enkel over besparingen. De wereld is veranderd, met nieuwe spelers en een veranderend kijkgedrag. Het is zoeken naar een plaats in dat nieuwe landschap. Een sterke openbare omroep in een sterk medialandschap, dat moet het doel zijn.'

Reactie personeel

In een reactie laat het Personeelsfront van de openbare omroep weten niet opgezet te zijn met het ontslag. 'Hij heeft zich ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de VRT te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering ons wil opleggen', klinkt het. 'De reactie van de Vlaamse regering is hem te ontslaan. Dat is voor ons onaanvaardbaar.'
 
'Nu donderdag 23 januari beginnen, met de hoorzittingen in het Vlaams parlement, de onderhandelingen voor een nieuwe beheersovereenkomst. Net op dit moment beslist de regering om de VRT te onthoofden. Dat is voor ons onaanvaardbaar.'
 
'Wij vernemen dat de regering een crisismanager wil benoemen. Dat is voor ons zinloos: er is helemaal geen crisis bij de VRT. De openbare omroep functioneert beter dan ooit tevoren. De enige crisis is die, die door de Vlaamse regering zelf veroorzaakt is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud