Advertentie

Volkskrant en De Morgen excuseren zich voor plagiaat

Een stagiair van de Volkskrant heeft plagiaat gepleegd. Zijn stukken verschenen ook in De Morgen.

De stagiair, Geerlof de Mooij, nam zonder bronvermelding alinea's over en bracht uitspraken die geïnterviewden hadden gedaan tegen andere media, alsof ze tegen hem waren gedaan.

In het ergste geval heeft de verslaggever in opleiding een heel interview bij elkaar geknipt en geplakt, schrijft Philippe Remarque, de hoofdredacteur van de Volkskrant. De Morgen nam sommige stukken van Mooij over, wat de krant ook het boetekleed doet aantrekken.

Het gaat om het vraaggesprek met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerders van de massamoord in Srebrenica, dat op 11 juli in de krant stond.  Emarque biedt zijn excuses aan aan de lezers en de auteurs en media wier werk is misbruikt.

We slaan ons voor ons hoofd dat we dit hebben laten gebeuren

Ook steekt hij de hand in eigen boezem. 'Ik en andere leidinggevenden op de krant hebben onvoldoende opgelet.(..) We slaan ons voor ons hoofd dat we dit hebben laten gebeuren.'

De vraag geldt des te meer, omdat de stagiair aan het begin van zijn stage een keer erop werd betrapt dat hij zonder bronvermelding citeerde uit NRC Handelsblad. Hem werd toen gezegd dat dat een journalistieke doodzonde was.

Volgens Remarque heeft de verslaggever veel spijt betuigd over zijn daden. Zodra het plagiaat aan het licht kwam, eind vorige week, heeft de krant zijn werkzaamheden beëindigd. De artikelen van De Mooij staan nog twee weken online, voorzien van een waarschuwing, daarna worden ze van de website gehaald.

De reden dat de krant zijn naam bekendmaakt, is 'om transparant te zijn over de artikelen die het betreft en om anderen van verdenking te vrijwaren', aldus de hoofdredacteur.

De vorige keer dat een verslaggever bij een krant het veld moest ruimen om vergelijkbare redenen, was in 2014. Dagblad Trouw ontsloeg toen redacteur Perdiep Ramesar, nadat was gebleken dat hij bronnen had verzonnen. De krant schrapte 126 artikelen van zijn hand, waaronder een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een 'shariadriehoek' in de Schilderswijk in Den Haag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud