VRT-bestuurders scharen zich achter samenwerking met Streamz

Frederik Delaplace krijgt de steun van zijn bestuurders voor de samenwerking met Streamz. ©BELGA

De raad van bestuur van de openbare omroep schaart zich achter de beslissing om mee te werken aan het streamingplatform Streamz. Hij zegt die samenwerking ‘op de voet’ op te volgen.

De mededeling van de raad van bestuur volgt na een vergadering waar de samenwerking met Streamz besproken werd. Het commerciële streamingplatform van DPG Media en Telenet pakte bij zijn lancering uit met de boodschap dat ook de openbare omroep programma’s ter beschikking stelt, waaronder ook enkele series in preview – dus nog voor ze op het open net te bekijken zijn.

De beslissing had bij enkele VRT-bestuurders kritiek ontlokt omdat ze naar eigen zeggen niet op de hoogte waren gebracht van de samenwerking. Sommigen vonden dat het om een vorm van strategische samenwerking ging die de raad had moeten goedkeuren.

Dit platform is essentieel om in te spelen op een veranderd mediagebruik en is belangrijk voor het Vlaamse medialandschap en de fictiesector.

Na een lange vergadering maandag leken de plooien met de kersverse CEO Frederik Delaplace te zijn gladgestreken. ‘De raad van bestuur steunt unaniem de beslissing van de directie van de VRT om mee te werken aan Streamz. Dit platform is essentieel om in te spelen op een veranderd mediagebruik en is belangrijk voor het Vlaamse medialandschap en de fictiesector. De raad van bestuur volgt de verdere ontwikkeling van deze samenwerking op de voet op’, klonk het in een mededeling.

De slotzin van het persbericht gaat over VRT NU, het gratis streamingplatform van de VRT. De voorbije dagen was de vrees ontstaan dat een te nauwe samenwerking met Streamz de uitbouw van VRT NU zou hypothekeren, maar die vrees lijkt weggenomen. ‘Daarnaast garandeert de raad van bestuur de verdere uitbouw van het eigen platform VRT NU om zijn publieke opdracht op een onafhankelijke manier uit te oefenen’, klinkt het.

DPG Media

Die laatste boodschap is een duidelijk signaal aan DPG Media en Telenet, die eerder lieten verstaan dat ze liever geen concurrentie willen krijgen van VRT NU. DPG-topman Kris Vervaet zei in interviews dat hij het VRT-platform alleen ziet als een dienst om lineair uitgezonden programma's te herbekijken, en niet als een volwaardig streamingplatform waarmee je onbeperkt in de tijd programma's kunt opvragen. De VRT wil daar niet in meegaan.

'Het is daarnaast ook een boodschap aan het personeel dat we niet gaan meestappen in een afbouwscenario en dat VRT NU een wezenlijk onderdeel uitmaakt van onze distributiestrategie', zegt een VRT-bron.

De VRT is van plan om haar streamingplatform niet alleen inhoudelijk te versterken, maar wil ook de gebruikservaring verbeteren, bijvoorbeeld door het switchen tussen schermen gemakkelijker te maken. Ook in de promotie op de tv-zenders zal het platform meer naar voren worden geschoven, zo valt te horen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud