Advertentie
Advertentie

VRT-hoofdredacteur blijft op post ondanks vertrouwensbreuk

Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur en hoofd Informatie van de VRT. ©BELGA

De journalisten van de VRT-nieuwsdienst hebben een motie van wantrouwen uitgesproken tegen hun hoofdredacteur Luc Rademakers. Maar na bemiddeling van CEO Leo Hellemans mag de chef Informatie op de Reyerslaan voorlopig blijven.

Belangrijke reden voor het wantrouwen van de redactie is de weinig empathische manier waarop Rademakers communiceert met zijn journalisten. 'If you can't stand the heat, stay out of the kitchen.' Zo reageerde de hoofdredacteur bijvoorbeeld bijzonder schamper toen journalisten hun bezorgdheid uitspraken over het groeiend aantal collega's met een burn-out.

Dat en andere voorvallen deden het vertrouwen van de vloer in Rademakers de voorbije maanden tot het vriespunt zakken. Iets wat eerder al bleek uit een tevredenheidsenquête bij de openbare omroep.

De heisa rond het interview van Bart Schols maandag met een gewezen Syrië-strijder Younes Delefortrie in het actuaprogramma 'De afspraak' is dus niet de onmiddellijke aanleiding voor de motie van wantrouwen. Maar de manier waarop Rademakers heeft gereageerd op het omstreden gesprek heeft alles in een stroomversnelling gebracht.

Volgens de hoofdredactie voldeed dat gesprek - zonder veel kritische vragen en live uitgezonden - 'niet aan de journalistieke normen' van de openbare omroep. Een boodschap die Rademakers, kort na het interview, de wereld in stuurde. Op die manier brandde de hoofdredacteur interviewer Schols publiekelijk plat. Hij liet het interview ook van alle VRT-websites halen zodat het (daar) niet meer herbekeken kon worden.

De démarche van de hoofdredactie leidde dinsdag tot een storm van protest binnen de VRT. De hoofdredactie zag zich daardoor woensdag verplicht haar volste vertrouwen uit te spreken in Schols en de ploeg van 'De afspraak'.

Front

Maar die halve schuldbekentenis was voor de journalisten onvoldoende. Hun redactieraad zei donderdag dat ze 'met ruime meerderheid een vertrouwensbreuk heeft vastgesteld' met algemeen hoofdredacteur en chef Informatie Luc Rademakers. De andere vier hoofdredacteurs van de omroep behielden wel het vertrouwen van de journalisten.

Maar dat laatste belette niet dat de vier front vormden met Rademakers. De algemeen hoofdredacteur wou volgens onze bronnen zijn ontslag aanbieden aan VRT-topman Leo Hellemans. Maar toen beslisten Carl Voet (televisie), Emmanuel Rottey (online), Björn Soenens (journaal) en Griet De Craen (radio) om hun lot aan dat van Rademakers te verbinden.

Overleg tussen CEO Hellemans en de redactieraad kon dat doemscenario vermijden. De topman zoekt nu persoonlijk naar een uitweg uit de impasse door te bemiddelen tussen alle betrokken partijen. Rademakers en de andere cheffen blijven voorlopig dus op post.

De 'hangende problemen' zullen snel en systematisch worden aangepakt, kregen de journalisten te horen. Hellemans bevestigde zijn vertrouwen in Rademakers en de vier andere hoofdredacteurs. Tegelijk neemt hij de bekommernissen van de redactieraad ter harte.

'Dit is nog nooit gebeurd in dit huis, dit is onwezenlijk', zegt iemand met een jarenlange staat van dienst bij de VRT. 'Intussen maken we voort programma’s en zijn er heel veel gesprekken op de vloer. Er hangt een grote onrust', klinkt het bij een andere journalist. Een andere bron stelt dat de vloer het hallucinant vindt dat Rademakers de eer niet aan zichzelf houdt. 'Hij heeft hier geen enkele steun meer.'

Rademakers maakt deel uit van het directiecomité van de VRT. Dat wil zeggen dat de - politiek samengestelde - raad van bestuur over een eventueel ontslag moet beslissen.

Niet blauw-blauw laten

Mediaminister Sven Gatz (foto) reageerde donderdag in het Vlaams parlement - vóór de crisis binnen de VRT losbarstte - op het interview met de ex-Syrië-strijder, na vragen van Wilfried Vandaele (N-VA), Chris Janssens (Vlaams Belang) en Lionel Bajart (Open Vld).

Mediaminister Sven Gatz reageert in het Vlaams Parlement. ©BELGA

'Het is niet mijn gewoonte de VRT dagelijks tot de orde te roepen, maar deze keer is dat, ondanks mijn geloof in de autonomie, wel gebeurd. Omdat duidelijk was dat hier het tweede deel van het fundament van de VRT - informatie, duiding en opiniëring - met de voeten is getreden.' Er is volgens de minister geen context gecreëerd rond het gesprek.

'De regels om tot goede, onpartijdige programma's te komen zijn hier niet gevolgd. Dit is een collectieve verantwoordelijkheid van de redactie.'

De zaak kan volgens Gatz niet blauw-blauw worden gelaten. 'Binnen de nieuwe beheersovereenkomst zullen de zaken verder verduidelijkt en aangescherpt worden.'

Gatz volgt het dossier van nabij op. 'De kwaliteit is nog altijd aanwezig. Het enige wat men nu moet doen, is de procedures toepassen. De redacties moeten geen schrik hebben om de deontologische adviesraad te consulteren.'

De N-VA laat via zijn algemeen secretaris Louis Ide weten dat nog forser moet worden gesnoeid in de overheidsdotatie voor de VRT. Dat zou voor de openbare omroep leiden tot een nog grotere besparing dan de 25 à 30 miljoen euro die nu op tafel ligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud