Advertentie

VRT legt sportjournalist Eddy Demarez sanctie op

Sportjournalist Eddy Demarez ©© VRT

De directie van de VRT heeft Sporza-journalist Eddy Demarez en een andere medewerker een sanctie opgelegd wegens diens uitspraken over de Belgian Cats na de Olympische Spelen.

Bij de uitzending van de huldiging van de teruggekeerde Belgian Cats deed Eddy Demarez begin augustus via het nog openstaande videokanaal een aantal ongepaste uitlatingen over de vermeende geaardheid, het fysieke voorkomen of de naam van de Belgische basketbalvrouwen. De uitspraken veroorzaakten veel verontwaardiging en kritiek. De VRT zette de sportjournalist op non-actief.

Ondertussen is er een advies van de integriteitscommissie van de VRT. 'Die stelt vast dat er een zware inbreuk is geweest op de integriteitscode. De directie heeft beslist zowel Eddy als de andere betrokken medewerker een sanctie op te leggen. Op de inhoud wordt niet ingegaan om privacyredenen', luidt het donderdag bij de openbare omroep.

Hele redactie

Daarnaast wil de VRT inzetten op remediëring van de betrokken medewerkers. 'Bovendien komt er een traject over inclusie en integriteit voor de hele sportredactie', luidt het. De openbare omroep laat zich daarin adviseren door externe organisaties en is ook in gesprek met de Belgian Cats.

De commotie die er afgelopen zomer was over de uitspraken leidde donderdag in de commissie Media van het Vlaams Parlement tot een botsing tussen het Vlaams Belang en de andere partijen. Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans noemde de uitspraken van Demarez een 'faits divers'.

'De enige fout die hij gemaakt heeft, is dat hij zijn 'machine' (micro, red.) niet heeft afgezet', aldus Slootmans. 'U toont uw ware gelaat. Dit is ronduit homofoob', reageerde Vooruit-parlementslid Katia Segers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud