Advertentie

VRT schrapt 287 banen

©Photo News

De openbare omroep gaat ondersteunende diensten als catering en security uitbesteden en minder eigen tv-producties maken. Radio 2 Vlaams-Brabant en Antwerpen hebben in een reactie hun nieuwsuitzendingen opgeschort.

De VRT-directie heeft op vraag van minister van Media Sven Gatz (Open VLD) een plan uitgedokterd om de openbare omroep te transformeren. Ze wil ook vermijden dat het budgettair tekort oploopt tot 25,5 miljoen euro tegen 2020.

'Het besparingsplan van de VRT, waarvan de details dinsdag bekendraakten, is geen afbouwscenario maar een krachtig toekomstplan. Ook na deze besparingsoperatie zal de VRT een belangrijke en sterke mediaspeler blijven in Vlaanderen.' Dat heeft Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep, dinsdagavond gezegd in 'De Wereld Vandaag' op Radio 1.

De topman van de VRT beseft dat het hele besparingsplan een 'moeilijk verhaal' is. 'We gaan tijd nemen om het verhaal te lezen en te begrijpen. Zeker voor alle mensen die zich nu dagelijks inzetten voor de VRT is dat niet gemakkelijk. Maar het is een goed verhaal dat de VRT ten goede zal komen. We moeten nu eenmaal 25 miljoen euro besparen. Het aanbod scherper zetten, zal daartoe bijdragen. We moeten een toekomstgerichte organisatie blijven.'

Uit de transformatienota van het management blijkt dat de VRT de komende vier jaar geleidelijk aan de ondersteunende diensten zoals de kindercrèche, de catering, security en onthaal, IT-diensten en het beheer van de gebouwen zal uitbesteden.

Hellemans kwam ook nog terug op het feit dat het toekomstplan gelekt werd. 'Dat is erg vervelend voor alle medewerkers. Deontologisch kan het niet dat het lek van een lid van de raad van bestuur komt. Het plan werd maandagavond met een koerier verstuurd naar alle leden. Dat strategisch plan moet later door de raad van bestuur goedgekeurd worden. En dan start het sociaal overleg met de vakbonden en het personeel.'

Televisie

Daarnaast zal de openbare omroep zich terugplooien op zijn kerntaken informatie en cultuur. Sport blijft belangrijk, maar de VRT zal haar sportrechten verminderen. 'Het personeel van de sportredactie wordt scherper gesteld.'

Dat heeft ook impact op het personeel dat televisie maakt. Vandaag wordt 70 procent van de nieuws- en sportproducties intern gemaakt en de rest door externe productiehuizen. In de transformatienota wordt die verhouding herleid tot 50-50. Dat is dus goed nieuws voor productiehuizen als Outside Broadcast, Videohouse en Arendsoog.

Wat fictie betreft, zal enkel nog de succesreeks 'Thuis' intern worden gemaakt. Ook montage en decorbouw worden uitbesteed.

De overlappingen tussen Canvas en Eén worden vermeden en Ketnet zal meer inzetten op zijn digitale werking.

Radio

Ook de radio zal meer op de kleintjes moeten letten. De verschillende netten gaan meer samenwerken: een programma van Klara kan ook op Radio 1 te horen zijn. 'Op termijn kunnen de cultuurredacties van Radio 1 en Klara samensmelten, waarbij er ook integratie is met de cultuurredacties van Canvas en VRT-nieuws.'

Ook de werking van Radio 2 wordt beperkt: de drie regionale radiohuizen in Kortijk, Hasselt en Antwerpen worden gesloten en vervangen door kleinere hubs. En de ochtend van 6 tot 8 uur op die radiozender wordt een nationaal programma met regionaal nieuws uit heel Vlaanderen, in plaats van iedere provincie zijn eigen programma. Dat resulteert in 8 uur minder radio per weekdag.

De nieuwsredacties van Radio 2 Antwerpen en Vlaams-Brabant hebben al gereageerd: zij schorten hun journaals op.

Geen regionaal nieuws om 15u: onze redactie wacht op duidelijkheid over het besparingsplan dat zware gevolgen zou hebben voor onze redactie.— Radio 2 Vl-Brabant (@Radio2VlaBra) September 8, 2015

Onze redactie moet sluiten, volgens het besparingsplan van de directie van de VRT. Daarom voorlopig geen nieuwsuitzendingen vanuit Antwerpen— Radio 2 Antwerpen (@Radio2Antwerpen) September 8, 2015

Studio Brussel en MNM worden ontzien in de besparingsronde, hun werking is al 'uitgepuurd'.

De besparingsmaatregelen zullen 287 banen (fte's) kosten - een op de zeven jobs. De bonden waarschuwden vorige week nog voor 200 jobs - het zijn er dus bijna de helft meer. De directie plant wel  50 mensen aan te werven om de VRT klaar te stomen voor de digitale toekomst. Eind 2020 zal de VRT 1.980 werknemers tellen, tegen 2.215 vandaag.

'Het is niet de bedoeling om plots met 286 mensen minder verder te werken. Gemiddeld zullen per jaar 50 banen verdwijnen', aldus Hellemans.

©VRT

De directie rekent de komende vier jaar op 89 voltijds equivalenten die natuurlijk zullen afvloeien (pensionering). Bij de ondersteunende diensten zouden er 40 mensen de overstap kunnen maken naar de externe partners die de diensten overnemen. Dat brengt het aantal gedwongen ontslagen op 158.

©VRT

De ontslagronde zal volgens de nota 19,8 à 23,8 miljoen euro kosten aan opzegvergoedingen, wachtuitkeringen (voor statutairen) en gouden handdrukken voor gepensioneerden. Een kostprijs die de Vlaamse regering moet dragen volgens VRT-topman Leo Hellemans.

De nota legt sterk de nadruk op het sociaal overleg voor de afbouw van het aantal werknemers. Het transformatieplan wordt donderdag besproken op de raad van bestuur van de VRT. Maandag volgt de goedkeuring.

Wantrouwen

De geplande reorganisatie komt hard aan bij het personeel. De openbare omroep zit al enkele jaren in een besparingsmodus, en nu vallen er voor het eerst in de geschiedenis van de VRT ook gedwongen ontslagen. Dat zal het vertrouwen van het personeel in het management allesbehalve ten goede komen. En dat vertrouwen is al niet groot, blijkt uit een tevredenheidsenquête die De Tijd kon inkijken.

De vakbonden lijken de desastreuze resultaten aan te grijpen om een rem te zetten op de geplande herstructurering. ‘Als deze problemen niet eerst opgelost worden, gaan we niet onderhandelen over het transformatieplan’, zegt ACOD-afgevaardigde Luk Vandenhoeck.

De bonden delen woensdagochtend pamfletten uit aan het personeel. 'We gaan de mensen mobiliseren en hen kort en krachtig duidelijk maken dat dit onaanvaardbaar is. We zullen ook alle spontane acties steunen', stelt het ACV.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud