VRT stelt nieuw gebouw aan Reyerslaan voor

Het nieuwe ontwerp voor de openbare omroep. ©© VRT 2021

Het nieuwe VRT-gebouw aan de Reyerslaan kost 133,5 miljoen euro. Tegen de zomer van 2026 moet iedereen verhuisd zijn.

Als alles volgens plan was verlopen, las u vandaag een bericht over de verhuizing van de VRT-redacties naar een nieuw gebouw. Maar dat project draaide in 2019 uit op een fiasco. De openbare omroep zette anderhalf jaar geleden de samenwerking met de bureaus Robbrecht & Daem/Dierendonckblancke Architecten stop. Nu kijkt de VRT opnieuw vooruit. Met VRT Morgen stelde de omroep een nieuw ontwerp van een gebouw aan de Reyerslaan voor.

De VRT-top opteerde deze keer voor een design & buildformule. Daar kwam het bouwteam dat bestaat uit de architectenbureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets, het ingenieursbureau Tractebel en partners CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG als winnaar uit. Hun opdracht: ontwerp een modern en betaalbaar mediagebouw voor 133,5 miljoen euro. Zeven bouwteams dongen mee naar het project. Met die formule hoopt de VRT alle kosten goed te kunnen inschatten, zodat het prijskaartje klopt.

De VRT huist binnenkort in een platgelegde VRT-toren, want het gebouw is bijna even breed als de toren nu hoog is
David Van Severen
OFFICE Kersten Geers David Van Severen

De nieuwe thuis van de VRT beslaat 65.000 m² – waarvan 40.000 m² bovengronds – en komt tegenover het nieuwe gebouw van de RTBf, op de huidige site aan de Reyerslaan. De architecten zetten in hun ontwerp een knipoog naar de iconische VRT-toren, waar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog een nieuwe invulling voor zoekt. 'De VRT huist binnenkort in een platgelegde VRT-toren, want het gebouw is bijna even breed als de toren nu hoog is', zegt David Van Severen van het architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen.

Fossielvrij

Het nieuwe gebouw bestaat uit twee gestapelde volumes, elk haast zo groot als twee voetbalvelden. Het eerste achthoekige volume is een basis die bestaat uit een ruime lobby, veel ontmoetingsplekken voor medewerkers en bezoekers en drie grote televisiestudio’s. Daarboven komt het tweede volume, dat uit drie verdiepingen bestaat. Daar komen bureaus, kleinere studio's en vijf patio's met veel groen. In het ontwerp is ook rekening gehouden met de impact van corona en telewerken, dat ook bij de VRT deel uitmaakt van het nieuwe normaal.

We hebben gekozen voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van samenwerken bevordert en silo’s tussen onze afdelingen doorbreekt.
Frederik Delaplace
CEO VRT

'We hebben gekozen voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van samenwerken bevordert en silo’s tussen onze afdelingen doorbreekt', zegt Frederik Delaplace, CEO van de VRT. Het is al langer bekend dat de VRT af wil van het hokjesdenken. Tussen de afdelingen en merken moet meer samengewerkt worden. Een open gebouw met meer licht en nog meer ontmoetingsplekken in plaats van het labyrint dat het oude VRT-gebouw is, moet dat mogelijk maken.

Het nieuwe, compacte gebouw is 100 procent vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruikgemaakt van een isolerende gebouwenschil en het gebouw wordt volledig verwarmd met gerecupereerde warmte en warmtepompen. Op het dak staan 2.300 vierkante meter aan zonnepanelen om de elektrische installatie te ondersteunen.

Als alles deze keer wel volgens plan verloopt, moet het gebouw tegen 2025 worden opgeleverd, zodat de 2.000 werknemers van de openbare omroep in het voorjaar van 2026 kunnen verhuizen. Op dit moment wordt het dossier klaargemaakt voor de aanvraag van de vergunning. 'In afwachting van het nieuwe gebouw zullen we zo slim mogelijk omgaan met het oude', zegt Delaplace. 'Werken moet hier aangenaam blijven, maar we gaan geen onnodige investeringen meer doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud