VRT-topman Lembrechts gaat niet naar Belfius

Paul Lembrechts, de CEO van de VRT, was in de running om voorzitter te worden van Belfius. ©BELGA

Paul Lembrechts (62), de topman van de VRT, was een van de topkandidaten om voorzitter te worden van de raad van bestuur van de staatsbank Belfius. Maar hij 'ontkent met klem' dat hij die overstap zal maken.

Jos Clijsters vertrekt in april als Belfius-voorzitter. Hij zat sinds 2014 de raad van bestuur van de voormalige Dexia Bank voor. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter gebeurt via de headhunter Heidrick & Struggles. Intussen is de lijst van potentiële vervangers al ingekort. Onder andere Lembrechts stond er op als een van de topkandidaten. ‘Ik geef geen commentaar. Dit zijn speculaties en dit verrast me’, reageerde hij gisteren in een gesprek met De Tijd.

Aan de VRT spreekt zijn woordvoerder deze ochtend duidelijker taal. 'Lembrechts ontkent met klem dat hij overstapt naar Belfius', aldus woordvoerder Bob Vermeir.  'Dit is een zeer cruciaal moment in de voorbereiding van onze nieuwe beheersovereenkomst. Er is absoluut geen sprake van dat hij de VRT verlaat.' Volgens onze informatie had Lembrechts aan de headhunter laten verstaan dat hij beschikbaar was voor Belfius en zo belandde hij op de shortlist. 

Een vertrek zou zeer ongelegen zijn gekomen voor de VRT, want die zit volop in een besparingsoperatie. Dat leidt tot veel onrust. Morgen betoogt het VRT-personeel op het Brusselse Martelarenplein, waar de zetel van de Vlaamse regering ligt.

Een eventueel vertrek komt ongelegen voor de VRT, want die zit volop in een besparingsoperatie.

Het is logisch dat Lembrechts in aanmerking kwam voor de voorzittersfunctie. Hij heeft ervaring met een publieke aandeelhouder én een lange staat van dienst in de banksector. Hij werkte zowel bij de Generale Bank, ABN AMRO als het Beroepskrediet, waar hij opklom tot CEO. In 2016 werd hij topman bij de VRT.

Lembrechts verdiende in 2018 bij de VRT 259.000 euro bruto. De voorzitter van Belfius kreeg toen een vergoeding van 242.000 euro bruto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud