'VTM Nieuws' vervangt hoofdredactie

Kris Hoflack, directeur nieuws en voormalig hoofdredacteur van 'VTM Nieuws', verlaat het bedrijf. ©Wim Kempenaers (WKB)

An Goovaerts wordt tijdelijk hoofdredacteur van 'VTM Nieuws'. Hoofdredacteur Nicholas Lataire en nieuwsdirecteur Kris Hoflack verlaten het bedrijf. Dat meldt Medialaan, het moederbedrijf van VTM.

De wissel aan de top heeft alles te maken met een scherpe mail die 13 VTM-journalisten, onder wie bekende namen als Elke Pattyn, Julie Colpaert en Faroek Özgünes, woensdag intern verspreidden. In de mail klaagden ze de gang van zaken bij ‘VTM Nieuws’ aan. De 13 journalisten gaven aan bezorgd te zijn over de dalende kwaliteit en stelden zich vragen bij de inhoudelijke keuzes van hoofdredacteur Nicholas Lataire.

Dat is volgens twee insiders maar de helft van het verhaal. De mail zou een reactie geweest zijn op een eerdere interne mail die niet op het publieke forum terechtkwam. Een ander deel van de redactie zou zich daarin positief hebben uitgelaten over Lataire en kritisch voor directielid Kris Hoflack, de voormalige algemeen hoofdredacteur van ‘VTM Nieuws’ met wie Lataire eerder al in aanvaring kwam.

Over de onenigheid werd gisteren de hele dag overleg gepleegd tussen directie en redactie. De krachtmeting tussen de twee rivalen mondde uit in het ontslag van beide heren. Volgens sommige bronnen was het lot van Hoflack eerder deze week al zo goed als beslecht.

Dat VTM Nieuws nu schade zou ondervinden door een achterhoedegevecht op de redactie mogen we niet laten gebeuren.
Medialaan

'Dat VTM Nieuws nu schade zou ondervinden door een achterhoedegevecht op de redactie mogen we niet laten gebeuren. We hebben de tijd genomen om heel veel mensen van de redactie te spreken en zijn tot de conclusie gekomen dat het essentieel is om de rust op redactie te herstellen', zeggen Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx, CEO's ad interim van Medialaan, in een persbericht. 'We zijn ervan overtuigd dat door een nieuwe aansturing de sereniteit op de redactie kan terugkeren waardoor iedereen weer kan doen waar hij of zij goed in is, namelijk een relevant en ijzersterk VTM Nieuws maken.'

An Goovaerts was tot gisteren aan de slag als hoofdredacteur bij de krant De Morgen, maar kreeg eerder dit jaar Humo-hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal boven zich als overkoepelende baas boven Humo en De Morgen. Ze begint vandaag meteen aan haar tv-opdracht. Of ze vervangen wordt bij De Morgen - en zo ja, door wie - is nog niet duidelijk. De interne noodkreet van de 13 journalisten lekte overigens uit via De Morgen.

Toekomstige organisatie

De spanning bij de VTM-redactie loopt op omdat er naast discussie over de inhoudelijke lijn ook veel onzekerheid bestaat over de toekomstige organisatie, waarin VTM Nieuws nauwer zal samenwerken met Het Laatste Nieuws, uitgegeven door De Persgroep. ‘Er is bij het personeel onrust over wie de leiding krijgt, maar ook over welke posten straks overblijven’, klinkt het in vakbondskringen.

In maart kondigde De Persgroep aan dat de nieuwsmerken van De Persgroep Publishing (DPP), waaronder Het Laatste Nieuws en De Morgen, en Medialaan in 2019 onder één dak komen in News City, dat op een eengemaakte redactievloer in Antwerpen zal opereren. Hoflack werd aangesteld als een van de drie nieuwsdirecteurs van News City, naast Paul Daenen en Kurt Minnen. Sommigen zagen Hoflack als de toekomstige enige baas, maar dat scenario mag na zijn ontslag naar de prullenmand.

De verregaande redactionele samenwerking past in de fusie van DPP en Medialaan tot een supermediagroep die actief is in zowel tv, radio, publishing als telecomdiensten. De reclameregie werd eerder al verregaand geïntegreerd. Het blijft wachten op een permanente CEO en een nieuwe naam voor de fusiegroep. ‘Het wachten leidt tot interne politieke spelletjes. Iedereen heeft zijn eigen agenda. Het levert geen fraai schouwspel op’, klinkt het in de wandelgangen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect