Advertentie

WK wielrennen met minicamera's op de fiets

De beelden uit de buik van het peloton werden ook al getest tijdens de Ronde van Zwitserland. ©rv

De Internationale Wielerunie (UCI) wil de kijkervaring van de koers drastisch veranderen. Voor het eerst zullen ze op het WK wielrennen experimenteren met mini-camera’s op de fietsen en gps-trackers om iedere renner te localiseren.

Nieuwe technologieën moeten de kijkervaring voor wielerliefhebbers in de toekomst veranderen. Gedaan met zoeken in de regiekamer naar die ene renner en beelden van losse kopgroepjes zonder informatie over het tijdsverschil.

De voorbereiding van de sprint van John Degenkolb gefilmd uit het zadel. (Rit 5 Ronde van Zwitserland)

Voor het eerst zal de Internationale Wielerunie (UCI) tijdens een WK een proefproject draaien met kleine camera's die op het stuur, op de helm of onder het zadel van de renners bevestigd kunnen worden. De toestelletjes wegen amper 200 gram en staan de kijker toe om de koers te beleven ‘door de ogen van de renners’.  Voorlopig worden de beelden nog niet in de live-uitzending verwerkt en enkel achteraf in korte filmpjes online gezet. De mini-camera’s werden ontwikkeld door fietsenproducent Shimano en zullen zowel bij het WK voor de vrouwen komende zaterdag als bij de mannen zondag in het Spaanse Ponferrada worden uitgetest.

GPS-tracking

Tijdens televisie-uitzendingen wil de UCI ook meer realtime informatie kunnen geven over de positie van de renners. Tijdens het wereldkampioenschap voor junioren zal een gps-trackingsysteem getest worden in samenwerking met de mediagroep Euromedia. Met het systeem kan op ieder ogenblik in de race worden bekeken waar iedere renner zich bevindt en wat de achterstand is op de kop van de koers. Die informatie kan zowel in de televisie-uitzending verwerkt worden als bijvoorbeeld via een site of app door de wielerfan worden geraadpleegd.

‘We moeten de nieuwe technologie gebruiken, zodat de kijker meer betrokken geraakt bij de koers’, zegt UCI-voorzitter Brian Cookson. ‘De hele wielersport kan profiteren van de nieuwe camera’s en gps-systemen.’

Realtime statistieken

De nieuwe technologieën moeten het wielrennen terug attractiever maken. De mini-camera's in de buik van het peloton werden dit jaar al getest tijdens de Ronde van Californië, de Ronde van Zwitserland en de Tour de France. In de live-uitzendingen zitten ook al beelden die gedraaid worden met een dashboard-camera in de volgwagen van de ploegleiding. Het leidt soms tot uitbundige taferelen van luid aanmoedigende ploegmanagers. Ook meer informatie over het parcours, de weersomstandigheden, en de prestaties van de renners kunnen in de vorm van statistiekjes de wieleruitzendingen aantrekkelijker maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud