Advertentie
Advertentie

Wouter Verschelden verlaat mediabedrijf Paul Gheysens

Met Wouter Verschelden verlaat een van de oorspronkelijke oprichters het pand. ©ID/ Lieven Van Assche

Politiek journalist Wouter Verschelden vertrekt bij MediaNation, de zwalpende groep boven de nieuwssites Business AM en Newsmonkey. Verschelden was de oprichter van dat laatste mediabedrijf, dat enkele jaren geleden in handen kwam van ondernemer Paul Gheysens.

Verschelden kondigt zijn vertrek aan in zijn nieuwsbrief Wetstraat Insider en in een bericht op X. 'Ik wens het mediabedrijf alle succes. Nu is het tijd om de bladzijde om te slaan en vooruit te kijken. Op naar nieuwe uitdagingen', schrijft de politiek journalist, die niet meegeeft wat die nieuwe plannen zijn.

Advertentie

De 44-jarige Verschelden lag in 2013 mee aan de basis van Newsmonkey, een nieuwssite gericht op digitaal ingestelde lezers, van tieners tot jonge dertigers. Het bedrijf kwam na enkele moeilijke jaren in handen van de bouw- en voetbalondernemer Paul Gheysens, die ambitieuze plannen had. MediaNation lanceerde de zakelijke website Business AM, kocht een Belgische licentie op het Amerikaanse magazine Newsweek en startte vorig jaar de digitale radiozender Business AM Radio op.

Veel van die projecten werden de afgelopen maanden in alle stilte stopgezet. Eind vorig jaar raakte via (ex-)medewerkers bekend dat het bedrijf al maanden zijn facturen niet betaalt. De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) stuurde namens enkele journalisten een ingebrekestelling en sprak met MediaNation, dat grotendeels met freelancers werkt, afbetalingsplannen af.

Ghelamco onder druk

Die problemen kunnen niet los gezien worden van de financiële uitdagingen waar Gheysens momenteel voor staat. De motor van diens fortuin, het vastgoedbedrijf Ghelamco, staat onder druk door de gestegen rentes. Ontwikkelaars als Ghelamco hanteren traditioneel een model met veel schulden, waarbij ze hun leningen terugbetalen met het geld dat ze uit de verkoop van vastgoed halen. Nu moeten ze hun schulden herfinancieren tegen veel hogere rentes.

De veelgelezen politieke nieuwsbrief van Verschelden was naar verluidt een van de zaken die wel nog cash genereerden. Waarom het doek zo kort voor de verkiezingen van 9 juni valt, is onduidelijk.

De cashnood bij Ghelamco weegt op de andere activiteiten van Gheysens, zoals voetbalclub Antwerp, die de voorbije maanden ook met cashflowproblemen in het nieuws kwam. Gisteren raakte ook bekend dat Gheysens zich terugtrekt uit de organisatie van het prestigieuze jumpingevent Knokke Hippique. En ook bij MediaNation had de rentestijging dus een invloed, in die zin dat de aandeelhouder die jarenlang geduldig de verliezen goedmaakte, daar plots geen zin meer in had en de langetermijnplannen de prullenmand in konden.

Verlies van 14 miljoen

De website van Business AM en de betalende nieuwsbrieven, waaronder de politieke nieuwsbrief van Verschelden zelf, zijn naar verluidt de enige activiteiten die wel nog cash genereren. Dat het doek zo kort voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen valt over de veelgelezen Wetstraat Insider van Verschelden, is dus opmerkelijk. 'Het bedroeft me uitermate dat ik met name de lezers van deze nieuwsbrief op dit platform niet langer zal kunnen bedienen met een dagelijkse portie Wetstraatnieuws', schrijft Verschelden.

Het vertrek van Verschelden lijkt voor waarnemers dan ook op een zwanenzang voor het mediabedrijf. MediaNation boekte in 2022 een recordverlies van ruim 5 miljoen euro, waardoor het gecumuleerde verlies sinds de oprichting opliep tot bijna 14 miljoen.

Wouter wil zich vooral verder verdiepen in politiek, terwijl ik met Medianation een andere richting uit wil als een puur informatief kanaal.

Paul Gheysens
Eigenaar Medianation

Een ander veeg teken is de exit van Dominique Tanaka, de rechterhand van Gheysens en jarenlang de CEO van MediaNation. Volgens zijn LinkedIn-profiel zetelt hij nog altijd in de raad van bestuur van MediaNation, maar verkaste hij in augustus vorig jaar naar de voetbalclub Royal Antwerp FC, een andere investering van Paul Gheysens. Hij is er nu aan de slag als chief marketing officer.

Niet einde

Toch is het vertrek van Verschelden niet het einde voor MediaNation, zegt Gheysens in een korte reactie aan De Tijd. 'Wouter wil zich vooral verder verdiepen in de politiek, terwijl ik met MediaNation een andere richting uit wil, als een puur informatief kanaal', zegt de West-Vlaamse ondernemer. Hij wil een team van freelancers de ruimte geven om rond bepaalde onderwerpen, zoals sport of technologie, hun eigen ding te doen via het platform van zijn mediabedrijf, luidt de uitleg. Hoe dat er concreet uit zal zien, moet nog blijken.

'We zijn in onderling overleg en in goede verstandhouding uit elkaar gegaan met Wouter', zegt Gheysens nog. 'We wensen hem alle succes in de toekomst.'

Verschelden vertrekt niet enkel als journalist, maar ook als aandeelhouder van MediaNation. Maar door de vele miljoenen die Gheysens de voorbije jaren in het bedrijf pompte, stelde dat oprichtersbelang sowieso niet meer veel voor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.