Zoommoeheid nu ook wetenschappelijk aangetoond

Overmatig naar onszelf kijken verhoogt onze stressniveaus. ©Celine Gaille

Een studie van de universiteit van Stanford onderschrijft wat miljoenen telewerkers al maandenlang ondervinden: zoomvergaderingen zijn hondsvermoeiend en stresserend.

Er is nu onomstotelijk wetenschappelijk bewijs: online vergaderen zorgt voor meer stress dan fysiek vergaderen. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van Stanford dat gepubliceerd werd in Financial Times.

De Californische studie besluit dat de oorzaak van stressgevoelens en vermoeidheid na zoomvergaderingen ligt bij 'grote hoeveelheid van zeer close-up oogcontact' en 'een verhoogde vorm van zelfbewustzijn.

'Zoomgebruikers zien hun eigen spiegelbeeld veel vaker en met een langere duurtijd dan ooit tevoren', zegt communicatieprofessor Jeremy Bailenson die het onderzoek leidde. 'Dat creëert een overmatig zelfbewustzijn wat voor stress kan zorgen'. Vrouwen zouden hiervoor gevoeliger zijn dan mannen.

Nooit eerder in de geschiedenis moesten we zo vaak en zo langdurig naar onszelf kijken.
Jeremy Bailenson
Professor Stanford Univerity

'Op Zoom is gedrag dat gewoonlijk voorbehouden is aan hechte relaties - zoals lange periodes van direct oogcontact en gezichten die van zeer nabij worden gezien - plotseling de manier geworden waarop we omgaan met informele kennissen, collega's en zelfs vreemden', schrijft Bailenson.

De studie suggereert enkele simpele oplossingen. Zoom zou bijvoorbeeld het 'selfie'-schermpje kunnen verbergen waardoor je jezelf niet langer hoeft te zien als je dat niet wenst. Een andere oplossing is nog simpeler: meer via telefoon vergaderen.

Vergadertools als Zoom, Microsoft Teams en Google Meet zijn onmisbaar beworden in het voorbije pandemiejaar. De beurskoers van Zoom verviervoudigde sinds de uitbraak. Hoe langer de lockdowns aanhouden, hoe meer de psychische neveneffecten van telewerk duidelijk worden. 'Al verbleekt het probleem van 'zoommoeheid' nog altijd wel met de stress en mentale belasting bij ziekenhuispersoneel', nuanceert Bailenson. Eerder deze week waarschuwde ook HR-bedrijf SD Worx voor de kwalijke gevolgen van langdurig telewerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud