Zuckerberg bereid te getuigen voor Congres

Facebook-topman Mark Zuckerberg. ©REUTERS

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft zich in een interview met CNN geëxcuseerd voor het misbruiken van 50 miljoen gebruikersgegevens. Hij is bereid meer uitleg te geven aan de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

De CEO van Facebook  heeft er verder geen bezwaar tegen dat de overheid zijn bedrijf aan nieuwe regelgeving onderwerpt, bijvoorbeeld over meer transparantie voor digitale advertenties, zoals dat voor televisie geldt.

Zuckerberg gaf woensdagavond een interview aan CNN. Eerder op de dag had hij al een verklaring uitgestuurd, waarin hij onder andere zes maatregelen aankondigde om de privacy van de gebruikers van Facebook beter te waarborgen. Het was voor het eerst dat Zuckerberg sprak nadat zaterdag berichten naar buiten waren gekomen over de diefstal van data. Die werden aangewend voor de verkiezingscampagne van presidentskandidaat Donald Trump.

Beurskoers herstelt wat

Op de beurs sloot Facebook woensdag 1,5 procent hoger, na samen 10 procent te hebben verloren op maandag en dinsdag. De beurstoezichthouder SEC maakte woensdag nabeurs bekend dat Zuckerberg ook maandag en dinsdag grote groepen aandelen heeft verkocht, in totaal meer dan 300.000. Afgelopen donderdag en vrijdag deed hij al bijna een half miljoen stukken van de hand, vlak voor het dataschandaal naar buiten kwam. Zuckerberg wil in 18 maanden 6 miljard dollar vrijmaken met de verkoop van aandelen. Het geld wil hij aan goede doelen geven.

Tegen CNN zei Zuckerberg dat zijn bedrijf duizenden apps tegen het licht gaat houden. Op het platform van Facebook zijn apps toegelaten zodat gebruikers bijvoorbeeld gemakkelijk even kunnen kijken wat voor weer het wordt. In 2013 haalde een onderzoeks-app de gegevens van 50 miljoen onwetende gebruikers binnen. Ze deelde die later met Cambridge Analytica. Dat bedrijf steunde vervolgens de campagne van Trump met de hulp van die gegevens.

'Bad actors'

Sheryl Sandberg, operationeel directeur bij Facebook. ©AFP

Zuckerberg vertelde tegen CNN dat zijn mensen druk bezig zijn 'bad actors' te ontmaskeren in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen voor het Congres, op 8 november. In 2016 glipten er tijdens de campagnes nog tienduizenden Russische advertenties door het net van Facebook. Zuckerberg verwees voor het tegenhouden van 'bad actors' ook naar de verkiezingen dit jaar in Brazilië en India.

Het bestuur van Facebook blijft achter Zuckerberg en operationeel directeur Sheryl Sandberg staan, ook al hebben ze de getroffen gebruikers jaren niet op de hoogte gebracht en zijn ze vrij laat met hun openlijke verklaringen.

#DeleteFacebook

Op Twitter is #DeleteFacebook intussen erg populair. Overal in de wereld nemen mensen afscheid van Facebook. Velen geven aan dat de affaire rond Cambridge Analytica de druppel is die de emmer doet overlopen. Facebook kreeg onlangs ook kritiek omdat het verslavend werkt. Zuckerberg heeft beterschap beloofd. Hij wil onder meer minder advertenties plaatsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud