Advertentie

EVS keldert na teleurstellende omzetprognose

Een EVS-console om vertragingen en herhalingen uit te zenden. ©wim kempenaers (wkb)

Bij gebrek aan grote sportevenementen verwacht de hofleverancier van productiehuizen en televisiezenders dit jaar 12 à 24 procent minder omzet. Het aandeel verloor bij de opening van de beurs bijna een vijfde van zijn waarde.

Oneven jaren zonder grote sportevents zijn al jaar en dag transitiejaren bij EVS , producent van beeldservers waarmee de televisiewereld grote evenementen live in beeld brengt.

Dat is dit jaar niet anders. Voor heel 2015 gaan de Luikenaars uit van een omzet van 100 à 115 miljoen euro. Dat 12 à 24 procent onder de 131,4 miljoen euro van vorig jaar, toen EVS miljoenen huurinkomsten binnenhaalde op het WK Voetbal in Brazilië en de Winterspelen in Sochi.

Muriel De Lathouwer, de CEO van EVS. ©Doc

Met die omzetprognose zit EVS onder de gemiddelde analistenverwachting van 117,6 miljoen euro. Het beurshuis ING zet het aandeel prompt op zijn verkooplijst (van 'houden') en verlaagt zijn koersdoel van 35 tot 30 euro.

De krimp ligt niet allleen aan het gebrek aan grote sportevenementen. CEO Muriel De Lathouwer (foto) stelt dat de weinig florerende economie de televisiezenders afremt om te investeren in de nieuwste technologie - meer bepaald apparatuur voor ultrahogedefinitiebeelden (UHD en 4k).

'Dat resulteert in vertragingen in investeringsprojecten', zegt de topvrouw. Een trend waar de CEO vorig jaar al voor waarschuwde. De vertragingen situeren zich in de regio Europa-Midden-Oosten-Afrika (EMEA).

'Er worden minder nieuwe tv-kanalen gelanceerd en er zijn minder grote projecten. Tv-studio's stellen hun bestellingen één, twee, drie of zelfs meer kwartalen uit', zegt woordvoerder Geoffroy D'Oultremont. In Rusland weegt de zwakke roebel op de investeringsbudgetten, in het Midden-Oosten zijn geopolitieke spanningen de boosdoener. 'De Amerika's' en Azië toonden in de eerste drie maanden van 2015 wel groei.

In de globale kwartaalcijfers is van groei nergens sprake:


Toch één positieve verrassing. Voor 2016 en de volgende jaren kreeg EVS 4,2 miljoen euro aan bestellingen binnen. Dat is 1 miljoen euro meer dan waar de analisten hadden op gehoopt. Het orderboek voor de korte termijn, 27,4 miljoen euro, is dan weer 1,4 miljoen dunner dan verwacht.

Positief is ook dat de bedrijfskosten in het eerste kwartaal stabiel bleven ten opzichte van een jaar geleden. Maar dat wordt geen trend voor de rest van het jaar. Aanwervingen, afschrijvingen voor het nieuwe gebouw en wisselkoersschommelingen zullen het kostenplaatje eind december 8 à 9 procent hoger doen uitkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud