Mediahuis neemt NRC Media over

©Peter Hilz

De Belgische groep Mediahuis neemt de Nederlandse krantengroep NRC Media over. Daarmee komt opnieuw een vooraanstaande Nederlandse krant in Belgische handen.

Mediahuis, de uitgever van de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, voerde al enkele weken exclusieve gesprekken met de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria over de overname van NRC Media. Dat is de eigenaar van de prestigieuze Nederlandse avondkrant NRC Handelsblad, de ochtendkrant nrc.next en enkele digitale varianten.

De overname gebeurt via Mediahuis Nederland, waarin zoals verwacht een minderheidsparticipatie zal worden genomen door de Nederlandse Stichting Democratie en Media en Vereniging Veronica. Hoe groot dat belang is, is niet bekend. Bij Mediahuis stelt men enkel dat de Belgen een 'ruime meerderheid' zullen bezitten. De twee Nederlandse partijen zullen preferente aandelen in handen hebben.

De overnameprijs zou tussen 90 en 115 miljoen euro liggen. Dat zijn de prijzen die de jongste maanden circuleerden voor NRC Media. Mediahuis zal de overname financieren via eigen middelen en bankleningen. In welke verhouding wil Gert Ysebaert, de CEO van Mediahuis, niet kwijt.

De overname van NRC Media is onderworpen aan de goedkeuring van de Nederlandse mededingingsautoriteit (ACM) en het advies van de ondernemingsraad van NRC.

Vlaams krantenlandschap

Nu NRC in handen komt van Mediahuis, kleurt het Nederlandse krantenlandschap voor een nog groter deel Vlaams. Eerder nam De Persgroep (Het Laatste Nieuws, De Morgen, VTM en mede-eigenaar van Tijd-uitgever Mediafin) de Nederlandse kranten De Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en het Parool over. De Persgroep wil ook de Nederlandse regionale kranten van Wegener overnemen voor 245 miljoen euro. Dat overnamedossier ligt nu bij de Nederlandse mededingingsautoriteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud