Netflix strikt op één kwartaal bijna 5 miljoen klanten

Reed Hastings, de CEO van Netflix ©AFP

De marktleider in het online streamen van films en series telt nu wereldwijd 60 miljoen abonnees. Die vele zieltjes winnen kost handenvol geld, maar CEO Reed Hastings belooft vanaf 2017 stevige winst.

10 miljard. Dat is het aantal uur dat klanten in het eerste kwartaal collectief films streamden via Netflix. Wereldwijd strikte Netflix 4,9 miljoen nieuwe klanten, een stuk meer dan verwacht (4,1 miljoen) en een record.

De sterkste groei was er buiten de VS, waar het aantal abonnees met 14 procent of 2,6 miljoen aandikte tot 20,9 miljoen. Dat is bijna één derde van het totaal abonneebestand van 62,3 miljoen. De omzet steeg met bijna een kwart tot 1,57 miljard euro. 

Het bedrijfsresultaat stabiliseerde echter op 97,5 miljoen dollar, terwijl de nettowinst als gevolg van wisselkoersverliezen - vooral dan de tuimelende euro - ruim halveerde tot 23,7 miljoen dollar. Maar nog frappanter was de vrije kasstroom, die in het eerste kwartaal liefst 163 miljoen negatief was. 

Kasstroom

Die minieme winstmarges en enorme kloof tussen nettowinst en vrije kasstroom zijn eigen aan het bedrijfsmodel van Netflix. De sterke wereldwijde groei heeft immers een prijs. Dit jaar wil Netflix maar liefst drie miljard dollar besteden aan eigen series en films, 600 miljoen dollar aan marketing en 500 miljoen dollar aan nieuwe technologie. 

Vooral het bedrag voor eigen content springt in het oog: in 2015 wil CEO Reed Hastings niet minder dan 320 uren aan originele content creëren, drie keer zoveel als vorig jaar, gaande van tv-series, documentaires, comedy specials en films. Eigen successeries als 'House of Cards' en 'Orange is the new Black' zijn immers dé motor achter de expansie. 

De productiekosten van televisieseries vertalen zich meteen in een forse uitstroom van cash, terwijl hun impact op de nettowinst over meerdere jaren gespreid wordt. Vandaar de kloof. Maar tegen 2017 belooft CEO Reeds Hastings - eenmaal de televisiewereld veroverd is - stevige nettowinst. 'We streven er naar de cash drain in de loop van 2016 te stoppen en vanaf 2017 wereldwijd stevige winst te draaien', klinkt het in het kwartaalrapport. 

De belegger ziet de strategie van Hastings best zitten: in de nabeurshandel schoot Netflix woensdag voor het eerst boven 500 dollar. Hastings belooft een aandelensplitsing, om de sterk gestegen aandelen weer vlotter verhandelbaar te maken. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud