Advertentie

Niet tweeten maar meeten!

©Wim Kempenaers (WKB)

Hatelijk is het, een vergadering leiden waar iedereen aan zijn smartphone zit te frunniken. Twee Vlaamse uitvinders hopen dat verschijnsel met een vleugje humor uit te roeien.

Het woord ‘phubbing’ kende u misschien niet, maar het fenomeen is u zeker niet onbekend: gesprekspartners die tijdens een vergadering ongegeneerd hun Facebook, mails of sms’jes beginnen te checken. Onbeleefd en onproductief, maar o zo aanstekelijk. En wat doe je eraan?

Enter de ‘Meeting Motivator’. Een toestel dat eruit ziet als de Apple-versie van een broodrooster, met tien gleuven die elk een smartphone kunnen bevatten. Het idee is simpel: iedereen stopt zijn telefoon in het toestel en kan tijdens de vergadering niet meer worden afgeleid.

De echte vraag is: hoe krijg je iedereen zo ver dat hij zijn smartphone ook echt afgeeft? Met humor, zeggen Raoul Maris en Hans Kerkhoff, de twee uitvinders van de Meeting Motivator. Telkens als iemand een toestel in een gleuf stopt, wordt hij of zij getrakteerd op een grappige quote of oneliner van Bruno Vanden Broecke, de acteur die in de comedy-serie ‘Het Eiland’ de onvergetelijke kantoorloser Sammy Tanghe neerzette.

Met aanmoedingen als ‘Super! Niet tweeten maar meeten’ of ‘Top! Jij bent nog smarter dan je smartphone!’ kruipt Vanden Broecke in de rol van een foute ‘motivational coach’. Omdat het niet te snel mag vervelen, heeft hij zowat 300 quotes in de aanbieding. Het toestel bevat ook leuke ‘verrassingen’: hij protesteert als je ermee rammelt, en hij weet ook precies welke dag het is.

Maris en Kerkhoff, die samen het bedrijfje Gelotology vormen, werkten zowat anderhalf jaar aan het toestel. In die tijd werden ze geconfronteerd met heel wat onverwachte hindernissen en onvoorziene kosten. Ze hielden daarover ook een dagboek bij.

‘Informatie over heel wat  zaken, zoals een CE-label of de Recupel-bijdrage, is heel moeilijk te vinden. Je moet alles zelf uitvissen’, zeggen ze. Omwille van de hoge kostprijs – ‘makkelijk tienduizenden euro’s - lieten ze hun uitvinding ook niet beschermen. Een berekend risico, zeggen ze zelf.

De Meeting Motivator zal online worden verkocht voor een introductieprijs van 499 euro - nadien wordt dat 549 euro. Gelotology gaat de toestellen aanvankelijk zelf assembleren, maar kan dat werk uitbesteden als de vraag groot genoeg is.

Maris en Kerkhoff hopen het toestel later ook in andere talen uit te brengen. Ze hebben ook al een plan opgevat voor een goedkoper toestel dat zich vooral richt op ouders die hun kinderen aan tafel van de smartphone willen afhouden: de ‘Eating Motivator’.

Gelotology kwam eerder dit jaar al eens in het nieuws met een project om het wachten voor een attractie in Plopsaland met humor en spelletjes aangenamer te maken. ‘Plopsaland heeft er uiteindelijk niet in geïnvesteerd, maar dat project heeft voor ons wel deuren geopend, waardoor we zicht hebben op andere contracten’, zegt het duo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud