Advertentie

Roularta belooft dividend na grote opkuis

Rik De Nolf, de CEO van Roularta ©Tom Verbruggen

Mediagroep Roularta verwacht dat het in de toekomst opnieuw dividenden zal kunnen uitkeren na de verkoop van zijn Franse divisie. De afwikkeling van het Franse avontuur zadelde Roularta vorig jaar met een monsterverlies van 142 miljoen euro op.

Roularta, bekend als de uitgever van Knack en De Streekkrant, verkocht in februari zijn Franse activiteiten aan de Franse zakenman Patrick Drahi, de sterke man van het kabelbedrijf Numericable en de gsm-operator SFR.

De verkoop van de al jaren verlieslatende Franse magazinegroep rond de tijdschriften L'Express en L'Expansion zorgt dat 2014 wordt afgesloten met een groepsverlies van 142,5 miljoen euro of 11,4 euro per aandeel. Dat is een eer dan verdubbeling tegenover de (herwerkte) cijfers van 2013 waarin - ook al door het mislukte Franse avontuur - een groepsverlies van 57,9 miljoen euro werd neergezet.

Alarmbel

Het bedrijf uit Roeselare had in februari al aangegeven dat de afboeking een negatieve impact van 140 tot 150 miljoen euro zou hebben. Door die afboeking had de in de vennootschapswetgeving voorziene 'alarmbelprocedure' af: het eigen vermogen van de NV Roularta - dus niet van de groep - is tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal gezakt.

Met andere woorden: de aandeelhouders zijn ruim de helft van de oorspronkelijke inleg kwijt en moeten dus bijeenkomen over een voortzetting van het bedrijf. Dat is echter een formaliteit, aangezien de familie De Nolf meer dan 70 procent van de aandelen controleert. 

Op de aandeelhoudersvergadering gaat Roularta het eigen vermogen aanzuiveren door een fusie van een reeks andere dochtervernootschappen met de NV. Bovendien gaat de mediagroep ook het maatschappelijk kapitaal reduceren van 203 tot 80 miljoen euro, via een formele kapitaalsvermindering.

Deze laatste juridische ingreep heeft belangrijke praktische gevolgen voor de aandeelhouders: ondernemingen mogen geen dividend uitkeren zolang het eigen vermogen kleiner is dan het maatschappelijk kapitaal. Door het juridisch kapitaal te 'koppensnellen', zet Roularta de deur open voor een terugkeer van een dividend. 'De fusiewinsten en de voorziene winsten over 2015 zullen toekomstige dividenden voor de aandeelhouders mogelijk maken', klinkt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud