Advertentie

Roularta verkoopt alle Franse magazines

©Photo News

De mediagroep Roularta verkoopt uiteindelijk al haar Franse magazines aan de Franse zakenman Patrick Drahi en diens vennoot Marc Laufer. Dat meldt Roularta in een persbericht.

Het persagentschap AFP meldde donderdagmorgen dat Roularta dan toch al zijn Franse magazines van de hand zou doen aan de Franse zakenman Patrick Drahi, en niet alleen de verlieslatende titels. in afwachting van een reactie van Roularta werd de handel in het aandeel stilgelegd. Nadat het nieuwsdoor de groep zelf bevestigd was, werd de beurshandel hervat. 

Roularta was er aanvankelijk op uit enkele namen in Frankrijk te behouden, zoals L'Etudiant, waar ook een jobbeurs aan is gekoppeld, maar uiteindelijk verkoopt de mediagroep al haar Franse bladen. Tenminste indien de 'exclusieve onderhandelingen' met een gunstig resultaat worden afgerond.

Patrick Drahi en zijn zakenpartner Marc Laufer nemen een twintigtal magazines van Roularta over. Naast het weekblad L'Express zijn dat ook de maandbladen L'Expansion, Mieux Vivre Votre argent, Lire, Studio Cine Live, Classica en Pianiste. Daar bovenop ook nog het roddelblad voor royalties Point de Vue met zijn themanummers Histoire en Images du Monde, de decobladen Côté Sud, Ouest, ... en het kookmagazine Zeste.

Samen met de week- en maandbladen nemen Drahi en Laufer ook een aantal beurzen over - Job Rencontres, le Salon du Travail et de la Mobilité en Expolangues - en de websites Distrijob en lentreprise.fr. Ook de groep L'Etudiant gaat de deur uit, samen met haar studentenmagazine, boekpublicaties, 80 beurzen en de site letudiant.fr, net als het gratis weekblad 'A Nous Paris' en de gratis maandbladen 'A Nous Lille', 'A Nous Lyon' en 'A Nous Marseille'.

De Franse tak van Roularta telt 720 werknemers, waarvan 330 journalisten.

De Franse zakenman Drahi zet samen met Laufer, de stichter van NewCo, een nieuwe mediagroep op die naar verwachting Altice Media Group zal heten. Naast print zal de groep ook audio-visueel aanwezig zijn. De groep heeft vandaag al Libération en de Franse kabel Numéricable.

Roularta wil al een tijdje af van zijn Franse activiteiten. Ook Le Figaro zou gesprekken hebben gevoerd met de mediagroep uit Roeselare.

Hoeveel Drahi zal betalen voor de magazines, is niet geweten. Cijfers van 'tientallen miljoenen' euro's doen de ronde, terwijl Roularta de goodwill van de magazines in 2013 nog op 125 miljoen euro raamde in zijn balans.

Om de verkoop te laten doorgaan gaat Roularta nu zo snel mogelijk de raadplegingsprocedure van de Ondernemingsraad van Groupe Express Roularta (GER) en de procedure ter goedkeuring van de geplande verkoop opstarten bij de Mededingingsautoriteit, staat in een persbericht.

Als alles naar wens verloopt, zal Roularta in de jaarrekening 2014 een waardevermindering op de Franse activiteiten boeken 'die voorzichtig ingeschat wordt tussen de 140 en 150 miljoen euro'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud