Spanjaarden bouwen belang in Roularta af

Roularta-CEO Rik De Nolf. ©Photo News

De handel in het aandeel van mediagroep Roularta is al enkele dagen uitzonderlijk druk. Dat komt omdat het Spaanse investeringsfonds Bestinver zijn belang aan het afbouwen is, bevestigt Roularta-CEO Rik De Nolf.

Het zijn drukke dagen voor het aandeel Roularta . Op een gemiddelde handelsdag wisselen er gemiddeld minder dan 5.000 stuks van eigenaar. Donderdag en vrijdag zijn dat er telkens twintig keer zo veel. 

Het is niet ver zoeken bij Roularta wie er aan het verkopen is. Er zijn bij de mediagroep maar drie aandeelhouders die echt grote pakketten kunnen verzetten. De twee grootste aandeelhouders zijn de familie De Nolf (56,1%) en de familie Claeys (15,4%), die in samenspraak handelen en niet snel geneigd zullen zijn om op deze manier uit te stappen. Dus is het kijken naar nummer 3, het Spaanse Bestinver.

Francisco Garcia Parames, onder wiens impuls Bestinver bij Roularta terechtkwam. De 'Spaanse Warren Buffett' is ondertussen weg bij Bestinver. ©Lieven Van Assche

De Spanjaarden zijn sinds 2009 aandeelhouder van Roularta, en bouwden doorheen de jaren een belang van 10 procent - of zo'n 1,2 miljoen aandelen - op. Dat gebeurde onder impuls van investeerder Francisco Garcia Parames, die in zijn thuisland de bijnaam 'de Spaanse Warren Buffett' geniet. Maar Parames vertrok recent met slaande deuren bij Bestinver. 

Sindsdien heeft de vermogensbeheerder beslist om het belang in Roularta af te bouwen 'tot normale proporties', bevestigt Roularta-CEO Rik De Nolf. Het tijdstip is alvast logisch: Roularta is dit jaar met een koerswinst van 50 procent één van de best presterende aandelen van de Brusselse beurs, nu de mediagroep een streep onder het Franse probleemdossier heeft kunnen trekken. 

De Nolf: 'Ze waren aan het wachten op een bepaalde prijs om af te bouwen. Die is nu blijkbaar bereikt. Ze hebben een paar pakketten kunnen plaatsen bij investeerders, maar wij weten niet wie.' Dat er op voorhand kopers werden gevonden, verklaart ook waarom de koers geen bokkensprongen maakt.

Volgens De Nolf heeft Bestinver aangegeven dat ze aandeelhouder willen blijven. 'Maar tot welk niveau ze gaan afbouwen, dat weet ik niet.' Er zullen wel nog verkoopstransacties volgen. 'En wij kijken of we een deel van de aandelen kunnen overkopen', aldus De Nolf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud