Advertentie
Advertentie

4Energy Invest boekt monsterwinst door boekhoudnorm

Een berg biomassa aan de site van 4Energy Invest in Ham. ©DA

Groenestroombedrijf 4Energy Invest sluit herstructureringsjaar 2014 af met flinke winstcijfers. De 40 miljoen euro winst is echter enkel te danken aan een eenmalige boekhoudkundige meevaller.

Het beursgenoteerde groenestroombedrijf 4Energy Invest  breekt met een reeks van zware verliescijfers. Het bedrijf houdt onderaan de streep liefst 40,3 miljoen euro over, tegenover een verlies van 39,6 miljoen euro in 2013.

Het bedrijf dat groene stroom en warmte haalt uit de verbranding van houtresten, dankt zijn winst aan de verwerking van een schuldherschikking. Daarbij werd 4Energy van het faillissement gered via een constructie met Gimarco van de ondernemer Philiep Van Eeckhout en de Vlaamse investeringsmaatschappij LRM.

Bij die operatie werd een schuldenberg van 70 miljoen euro weggewerkt. Het is net die boekhoudkundige verwerking die zorgt dat 4Energy een enorme non-cash winst kan boeken volgens boekhoudregel IFRIC 19. Dit effect werd al uitgelegd in de halfjaarcijfers van het bedrijf.

Operationeel staat 4Energy nog niet helemaal op de rails. Het bedrijf boekte een negatieve bedrijfswinst van 1,3 miljoen euro.

De omzet daalde 5 procent tot 17,8 miljoen euro door lagere elektriciteitsprijzen en het stopzetten van de verkoop van houtpellets. Energy kon ook sommige kosten verlagen. Zo zorgden betere aankoopprocessen voor biomassa voor een daling met 9 procent van de kosten van deze grondstof. De personeelskosten stegen echter met 11 procent. 

Energy Invest zetten een bedrijfskasstroom (EBITDA) van 747..000 euro neer. Het geeft geen concrete vooruitzichten voor het lopende boekjaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud