Advertentie

4Energy haalt 40 miljoen euro winst uit boekhoudregel

4Energy haalt elektriciteit en warmte uit houtafval

Het beursgenoteerde groenestroombedrijf 4Energy Invest pakt na jaren van bloedrode cijfers plots uit met een monsterwinst van 40 miljoen euro. Die is het gevolg van de boekhoudkundige verwerking van een schuldherschikking.

De kwartaalcijfers van 4Energy Invest waren de voorbije jaren steevast bloedrood gekleurd. De producent van elektriciteit en warmte uit houtafval belandde van de regen in de drop en leed vorig jaar bijna 40 miljoen euro verlies.

De cijfers die het bedrijf over de eerste jaarhelft bekendmaakte, zijn echter om van achterover te vallen: een nettowinst van exact 40 miljoen euro. Dat komt overeen met 12,64 euro winst per aandeel of 3,4 keer de beurskoers van het bedrijf (3,7 euro).

Niet slecht voor een bedrijf dat enkele maanden geleden nog van het faillissement gered werd via een reddingsoperatie door Gimarco van de ondernemer Philiep Van Eeckhout en de Vlaamse investeringsmaatschappij LRM. 

Bij die operatie werd een schuldenberg van 70 miljoen euro weggewerkt. Het is net die boekhoudkundige verwerking die zorgt dat 4Energy een enorme non-cash winst kan boeken.

IFRIC 19

Lees even mee hoe dit kan: de investeerders Gimarco en LRM kochten voor een prikje de uitstaande schulden van het bedrijf over. Het gaat om ruim 57 miljoen euro schuld bij de banken KBC  en ING en financier LRM. Die schuld werd vervolgens door Gimarco en LRM omgezet in nieuwe aandelen 4Energy Invest.

In een tweede stap legden Gimarco en LRM ook bijna 1 miljoen euro op tafel om de installatie Amel III over te kopen. 4Energy leasede die fabriek. Gimarco en LRM verkochten Amel III meteen door aan 4Energy in ruil voor een extra pakket nieuwe aandelen.

De boekhoudregel IFRIC 19 bepaalt dat al die nieuw gecreëerde aandelen aan de 'fair value' gewaardeerd moeten worden. Bij 4Energy Invest heeft men daarvoor de beurskoers van 24 april genomen, zijnde 0,14 euro. Opmerkelijk want de hele transactie zelf gebeurde aan amper 0,04 euro per aandeel. 

Het resultaat van die hele aandelencreatie is een boekhoudkundige eenmalige financiële opbrengst van 33 miljoen euro. Daarnaast zorgde het stopzetten van de leasingconstructie ook voor een eenmalige meevaller van 8 miljoen euro.

Trek van die twee eenmalige meevallers nog 1 miljoen euro financiële kosten af, en je komt uit op een nettowinst van 40 miljoen euro.

Operationeel

Dergelijke winstcijfers zijn eenmalig. Operationeel heeft het bedrijf nog wat werk aan de winkel. De omzet daalde met 8,5 procent tot 8,7 miljoen euro. Daaruit puurde het bedrijf een bedrijfskasstroom (EBITDA) van 53.000 euro. De bedrijfswinst kwam uit op -1,2 miljoen euro.

Het bedrijf kon wel meer elektriciteit en warmte produceren in zijn sites in Ham en Amel, maar de daling van de elektriciteitsprijzen woog op de cijfers.

Een lichtpunt is wel dat 4Energy een contract kon tekenen met de coöperatie Ecopower voor de levering van warmte vanuit de site in Ham. Ecopower zal die warmte gebruiken voor de productie van houtpellets. De eigen houtpelletinstallatie van 4Energy ligt evenwel stil door een gebrek aan rendabiliteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud