4Energy Invest krijgt respijt van KBC en ING

4Energy Invest, een Belgische speler in hernieuwbare energie, krijgt meer tijd van schuldeisers KBC en ING om kredieten af te lossen. Het gaat om projecten van dochterondernemingen Renogen en 4HamCogen. 'Het uitstel geeft ons de nodige zuurstof', zegt Nico Terry, financieel directeur. 'Maar we hebben echt een partner nodig.'

Huisbankiers KBC en ING geven 4Energy Invest, een Belgische speler in hernieuwbare energieprojecten, meer tijd om onbetaalde kredieten af te lossen. Meer specifiek gaat het om leningen van beide banken voor projecten van dochterondernemingen 4HamCogen en Renogen van 4Energy Invest.

'Het gaat om een bedrag van 700.000 euro', zegt Nico Terry, financieel directeur van 4Energy Invest. 'Op 31 december hadden we moeten starten met de aflossing over 10 jaar van een kredietlijn van 500.000 euro. Die aflossing moeten we nu pas starten op 31 maart. De terugbetaling van een kredietlijn van 200.000 euro die we op 31 december hadden moeten aflossen, mogen we nu spreiden over 2012.'

Al in maart vorig jaar bleek dat 4Energy Invest de afspraken met de banken moeilijk zou kunnen naleven. Er is een kapitaalverhoging nodig, maar die ligt niet voor de hand zolang het energiebedrijf het vertrouwen van de markt niet kan herwinnen. Dat vertrouwen heeft alles te maken met Amel III, de Waalse site waar 4Energy Invest al veel investeerde om een verbrandingsinstallatie voor biocoal te doen draaien.

Biocoal is een vorm van geroosterd hout, die moet dienen als brandstof voor elektriciteitscentrales. 4Energy was aanvankelijk van plan om die in het vierde kwartaal van 2009 in dienst te nemen, maar een opstart kwam door allerlei problemen nooit van de grond.

'We doen niet verder met de torrificatie van biocoal zolang we geen partner hebben', zegt Terry. De zoektocht naar een partner is al een hele tijd aan de gang. 'De gesprekken met verschillende geïnteresseerde partijen lopen', verzekert de CFO. 'Ik hoop dat we daar in het eerste kwartaal van dit jaar meer over zullen kunnen vertellen.

Cashflow

De andere activiteiten van 4Energy Invest leveren niet voldoende cashflow op om de schulden terug te betalen. 'Bovendien gebruiken we een deel van die cashflow voor onze biocoalinstallatie in Amel', zegt Terry.


Dochteronderneming Renogen baat twee warmtekrachtkoppelingsprojecten uit in het Waalse Amel. 4HamCogen staat op het punt in het Vlaamse Ham een warmtekrachtkoppelingsinstallatie op biomassa op te starten. 'De constructeur van de installatie moet nog een aantal administratieve zaken afwerken', legt Terry uit. 'Pas als dat in orde is, kunnen we de overname ervan in orde brengen. Omdat de constructeur te laat is, moet hij een boete betalen. Maar de installatie leverde ons in het vierde kwartaal al inkomsten op.'

 

'We doen niet verder met de torrificatie van biocoal zolang we geen partner hebben'

Nico Terry

CFO 4Energy Invest

 

Het uitstel van KBC en ING levert 4Energy Invest 'de nodige zuurstof' op, aldus de financieel directeur. 'Maar fundamenteel verandert er niets. We hebben echt een partner nodig. Door het uitstel is het bedrijf 'de komende maanden en jaren' in staat om kredieten 'verbonden met projecten' terug te betalen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud