5.000 Belgen tekenen in op offshorewindproject Colruyt

©Photo News

Beleggers konden zich tot vandaag inschrijven als coöperant van North Sea Wind. Die heeft uiteindelijk iets meer dan 12 miljoen euro opgehaald.

Vijfduizend beleggers tekenden in op de coöperatie, die onrechtstreeks participeert in offshorewindparken van de familie Colruyt. Dat bevestigt North Sea Wind-voorzitter Pieter Marinus aan De Tijd. 'De jongste tien dagen hebben we een inhaaloperatie gehaald, zodat we boven 12 miljoen euro landen.'

Het exact opgehaalde bedrag wordt volgende vrijdag bekend gemaakt.

De coöperatie had de ambitie om bij burgers 20 miljoen euro op te halen. Particuliere investeerders kregen op die manier de kans te participeren in de offshorewindparken van Parkwind dat grotendeels in handen is van Colruyt en de Colruyt-familie.

Burgers leken oorspronkelijk niet happig om in dat verhaal te stappen. Midden november stond de teller nog maar op 8 miljoen euro. De Colruyts deden daarom de belofte om zelf kapitaal in North Sea Wind te steken en het bedrag op het einde aan te vullen tot 15 miljoen euro om het project overeind te houden. 

Rendement

Dat nam meteen ook de onzekerheid weg over het mogelijke rendement van de coöperatieve aandelen. Moest het bedrag blijven steken zijn op 10 miljoen euro bijvoorbeeld daalde het verwachte brutorendement - door de vaste kosten van de coöperatie - richting 3 procent. Bij 15 miljoen euro is het rendement - in het basisscenario - 4,08 procent. Nu zit het dus tussen de twee.

De geste van Colruyt was voor veel investeerders blijkbaar overtuigend genoeg. De miljoenen die de Colruyts zullen toesteken zullen dus zeker op één hand te tellen zijn.

North Sea Wind participeert niet rechtstreeks in de offshorewindparken. De coöperatie zal een lening toekennen aan Parkwind, dat voor de Belgische kust de windparken Belwind, Northwind en Nobelwind uitbaat. Parkwind  is in handen van Colruyt, Korys (het vehikel van de familie Colruyt) en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. Met een capaciteit van samen 550 megawatt kunnen die 600.000 gezinnen van stroom voorzien. Tegen begin volgend jaar moet ook Northwester II klaar zijn, met nog eens 220 megawatt extra.

Alternatief 

Alhoewel minder opgehaald werd dan verhoopt, is Marinus toch tevreden met de kapitaalronde. 'We hadden de lat in het begin dan ook heel hoog gelegd.'

De operatie toont voor Marinus aan dat Belgen nog steeds op zoek zijn naar een alternatief voor het spaarboekje. 'Een groene investering met rendement heeft dus kansen. Voor Eoly bijvoorbeeld, de poot van Colruyt die ook windturbines op land bouwt, biedt dit model in de toekomst nog perspectieven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud