6.000 jobs in Belgische windenergiesector

Het hefplatform Neptune van Deme wordt onder meer ingezet bij de installatie van windmolenparken op zee. ©DEME

Volgens de technologiefederatie Agoria verdienen in ons land 6.040 mensen direct en indirect hun brood in de windenergiesector, dubbel zoveel als drie jaar geleden. Tegen 2020 kunnen dat er 13.000 zijn. Een van de belangrijkste groeipolen is de offshoretechnologie.

3.476 mensen werken rechtstreeks in de sector van de windenergie. De meeste van die jobs bevinden zich bij de materiaal- en componentenfabrikanten (58%). Op de tweede plaats komt de dienstverleningssector (28%) zoals installatiewerken, onderhoud van installatie en advies. Ook zijn er jobs in de ontwikkeling van windparken (10%) en in de sector 'windturbine manufacturing' (4%).

Bijkomend telt Agoria nog eens 2.564 jobs in indirecte tewerkstelling. 

In de hele Europese Unie wordt met 238.155 jobs (direct en indirect) in de windenergiesector gerekend. België is dus goed voor 2,5 procent daarvan. Dat loopt min of meer in lijn met de capaciteit die in 2011 in de EU werd geplaatst: ook daarvan werd 2 procent in ons land geïnstalleerd.

Volgens de technologiefederatie zal het vooral lonen in te zetten op de expertise in offshoreprojecten, nu al goed voor 40 procent van de betrokken tewerkstelling. Daarin kan de Belgische industrie volgens haar een groter marktaandeel verwerven. Maar dat vergt dan wel een juridisch kader dat zekerheid brengt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud