BEE vangt opnieuw bot met biomassacentrale

Michael Corten, de ceo van BEE, op de plaats waar de Gentse biomassacentrale had moeten komen. ©Emy Elleboog

Anderhalf jaar nadat de Vlaamse overheid een grote biomassacentrale in Gent heeft geschrapt, trekt nu ook de Waalse regering de stekker uit een project van ontwikkelaar Belgian Eco Energy (BEE).

De Vlaamse overheid schrapte vorig jaar plots de miljardensteun aan een project voor de bouw van een grote biomassacentrale in de Gentse haven. Na de serieuze opdoffer die het energiebedrijf Belgian Eco Energy (BEE) kreeg in Vlaanderen, werden de pijlen op Wallonië gericht. 'Daar is ons rechtszekerheid beloofd', verklaarde CEO Michael Corten vorig jaar. 

Maar de Waalse regering heeft de aanbesteding voor een nieuwe biomassacentrale nu geschrapt. BEE was kandidaat met een groot project in Lixhe (Luik). Het kon daarvoor een deel van het geflopte Gentse project recycleren. Net als in Gent zou de centrale gebruikmaken van houtafval uit Noord-Amerika en Afrika dat voor geen andere toepassingen wordt gebruikt.

De Waalse regering ziet geen heil meer in grote biomassacentrales omdat de aanvoer van biomassa van ver moet komen en niet altijd gegarandeerd zou zijn. Daarnaast stelde de regering vast dat de geplande steun via groenestroomcertificaten op 20 jaar zou kunnen oplopen tot 1,3 miljard euro

Kleine biomassacentrales

Wallonië wil wel nog een nieuwe aanbesteding uitschrijven voor kleinere biomassacentrales die ook gebruikmaken van warmtekrachtkoppeling. Daarbij wordt een deel van de restwarmte gebruikt. 

BEE is een energieleverancier aan bedrijven met een omzet van ruim 25 miljoen euro. Het bedrijf is in handen van het management en enkele industriële families.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content