BP mikt op klimaatneutraliteit tegen 2050

Bernard Looney, de nieuwe topman van BP.

De Britse oliereus ontvouwt het meest ambitieuze klimaatplan in de sector. Maar volgens critici blijven vele vragen onbeantwoord.

De Britse gigant BP ontvouwde woensdag het meest ambitieuze klimaatplan van de olie- en gasindustrie. Hij wil CO2-neutraal worden tegen 2050.

5%
Groen budget BP
BP investeert 5 procent van zijn budget in groene activiteiten.

Het plan werd de wereld ingestuurd door Bernard Looney, sinds een week de CEO van de oliereus. 'We moeten BP heruitvinden', zei Looney. 'Eenvoudig gezegd: we moeten veranderen, willen veranderen en zullen veranderen.'

Olie- en gasproducenten behoren tot de meest vervuilende sector ter wereld. De druk van de samenleving, milieuorganisaties én beleggers om daar iets te doen neemt toe.

Weinig precies

Met zijn klimaatambitie doet Looney het beter dan de naaste rivaal, het Brits-Nederlandse Shell, en het Franse Total, Equinor uit Noorwegen en de oliemajors uit de VS. Het Spaanse Repsol toont zich nog ambitieuzer dan BP, maar de Britse producent is meerdere maten groter dan de Spanjaarden, waardoor hij meer impact heeft.

BP preciseert wel amper hoe het zijn doelstelling wil bereiken. Het zegt netto klimaatneutraal te willen zijn tegen 2050 bij de productie van olie en gas. Voor de producten die het verkoopt moet de uitstoot halveren. Bovendien zal meer geld gaan naar groene activiteiten. Nu is dat 5 procent van het investeringsbudget.

Greenpeace

Greenpeace wijst erop dat de plannen te vaag zijn. 'Hoe gaan ze de klimaatneutraliteit bereiken? Wanneer gaan ze stoppen met miljarden te verspillen aan het boren naar olie en gas die we niet kunnen opstoken?', zegt een specialist van de Britse tak van de milieuorganisatie.

BP zegt dat het in september met concretere plannen komt. Het trachtte zich al eerder heruit te vinden. Begin deze eeuw was er een ambitieus plan voor hernieuwbare energie, maar dat leidde tot zware verliezen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect