opmerkelijk

Belgen bouwen krachtigste zonnedak ter wereld

Het Nederlandse zonneproject dat Belfius financiert. De foto toont een simulatie van het project, eens het afgewerkt is.

De logistieke groep Heylen en de verzekeraar AG Insurance bouwen in het Nederlandse Venlo 20 voetbalvelden aan zonnepanelen.

De titel van de krachtigste zonnepaneleninstallatie op één dak ter wereld gaat binnenkort naar de Venlo E-Commerce Logistic Campus in het Nederlandse Venlo.

Op dat logistieke gebouw is begin dit jaar gestart met de aanleg van 48.040 zonnepanelen. De installatie moet in juni operationeel zijn. Ze is goed voor een oppervlakte van 12,6 hectare – het equivalent van 20 voetbalvelden – en zal een capaciteit van meer dan 18 MWp hebben.

4.500 gezinnen

Ter vergelijking: dat is voldoende om 4.500 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien en moet het mogelijk maken jaarlijks 12.000 ton minder CO2 uit te stoten. In de praktijk zullen de panelen voldoende stroom leveren voor het gebouw zelf en andere gebruikers.

Het project is een realisatie van AG Heylen Energy, een alliantie van de logistieke vastgoedgroep Heylen Warehouses uit Herentals en AG Real Estate, de vastgoedtak van verzekeraar AG Insurance (Ageas), voor grootschalige groene energieprojecten.

Belfius staat in voor de financiering van AG Heylen Energy. De bank betaalt 15,3 miljoen euro, waarvan het grootste deel gaat naar het project in Venlo. Ook IZEN, een van de belangrijkste leveranciers van sleutel-op-de-deur fotovoltaïsche systemen in België en een belangrijke partner van Belfius, werkt mee, net als engineeringbureau Encon, een andere partner van de bank.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud