Clamadieu wil met Engie op overnamejacht

Jean-Pierre Clamadieu kondigde dinsdag aan dat hij voorzitter wordt bij Engie. ©Bloomberg

De nieuwe voorzitter van Electrabel-eigenaar Engie kondigt in zijn eerste interview al meteen een overnamestrategie aan.

Nog geen dag nadat bekend raakte dat Jean-Pierre Clamadieu het CEO-schap van het Belgische chemiebedrijf Solvay  inruilt voor het voorzitterschap van de Franse energiegroep Engie  , kondigt de Fransman aan dat zijn nieuwe werkgever wellicht op zoek gaat naar interessante overnameprooien. 'Engie moet nieuwe groeimotoren zoeken en zich de vraag stellen of overnames kansen kunnen bieden', zei hij in een interview met de Franse nieuwszender BFM.

66,6 miljard
Uitverkoop
Doordat Engie in de afgelopen jaren activiteiten verkocht, daalde de omzet tussen 2012 en 2016 van 97 miljard euro naar 66,6 miljard euro.

Die uitspraken kondigen een mogelijke koerswijziging aan voor Engie, want in de afgelopen jaren verkocht Engie net veel divisies. In mei vorig jaar deed het zijn olie- en gasdivisie nog van de hand.

Doordat Engie in de afgelopen jaren activiteiten verkocht, daalde de omzet tussen 2012 en 2016 van 97 miljard euro naar 66,6 miljard euro. De operationele kasstroom daalde van 17 naar 10,7 miljard euro.

In het interview met BFM zei Clamadieu dat het een goede zaak is dat Engie takken uit de 'oude industrie' heeft afgestoten en zich werpt op nieuwe takken, zoals duurzame energie en diensten.

Begin februari speculeerden de Franse media nog dat de Nederlandse groene-energieproduct Eneco een interessante overnameprooi zou zijn voor Engie. De Nederlandse gemeenten die Eneco vandaag controleren, willen hun belang in de komende maanden verkopen. Eneco zou zo'n 4 miljard euro kunnen kosten.

Clamadieu ontpopte zich ook bij Solvay tot een manager die het bedrijf via meer dan veertig gerichte overnames en desinvesteringen meer toekomstgericht maakte. Het ziet ernaar uit dat hij ook bij Engie zo'n ingrijpende transformatie zal begeleiden.

Ook onze redactie sprak met Jean-Pierre Clamadieu. Lees het interview morgen in De Tijd.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content