Deens ‘Resource City' mekka van recyclage

Gebroken glas is een waardevolle grondstof. ©Finn Frandsen

De Deense stad Næstved wil uitgroeien tot een internationale recyclagehub. In ‘Resource City’ is het afval van het ene bedrijf de grondstof voor het andere.

Van buiten ziet het gebouw eruit als een structuur uit de vroege dagen van de Britse industriële revolutie. Maar van binnen is het een van de meest geavanceerde sorteercentra voor glas. Zo geavanceerd dat de Duitse eigenaar terughoudend is om foto’s van dichtbij te laten maken, uit angst dat de concurrentie bedrijfsgeheimen te weten zou komen.

De glasrecyclagefabriek van Reiling was het eerste bedrijf in Resource City. Het vestigde zich in de oude papierfabriek Maglemølle, die tussen 1930 en 2012 werk verschafte aan een groot deel van de bevolking van Næstved, dat door zijn ligging aan het Næstvedkanaal directe toegang tot de Baltische Zee en het Kattegat biedt.

Een hi-tech glasrecyclage fabriek in een vervallen gebouw. ©Finn Frandsen

Veel van de gebouwen waren historisch waardevol, maar in slechte staat. Daarom probeerden de lokale autoriteiten nieuwe bedrijven aan te trekken. Samen met Maglemølle Business Park wil Næstved een recyclagemekka worden.

Het doel is bedrijven aan te trekken die elkaars materialen recycleren. De ambitie is om in de komende jaren 100 nieuwe banen te creëren en minstens tien recyclingbedrijven aan te trekken. Dat moet een sneeuwbaleffect opleveren, zegt Sara Vergo, de projectmanager van Resource City.

Een tweede bedrijf in Resource City is het Zweedse Ragn-Sells, dat afvalcontainers uit heel Denemarken verwerkt. Een van de containers zit vol met oude deuren en ramen. Ragn-Sells heeft een deal gesloten met Reiling om het glas van de ramen te verwerken. Vergo: ‘Dit is het soort recyclage dat we in Resource City willen promoten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect