EU geeft groen licht voor steun verlenging kerncentrales

De kerncentrales van Tihange. ©ANP

De plannen stroken met de Europese staatssteunregels, zo meldt de Europese Commissie vrijdag.

De Europese Commissie gaat akkoord met de vergoedingen die België aan Engie-Electrabel en EdF Belgium wil geven voor mogelijke financiële risico's om de kerncentrales Doel 1 en 2 en Tihange 1 langer open te houden. De plannen stroken met de Europese staatssteunregels, zo meldt de Commissie vrijdag.

België sloot in 2014 en 2015 akkoorden met de twee energiebedrijven om de levensduur van Doel 1 en 2 en Tihange 1 te verlengen. Engie-Electrabel en EdF beloofden 1,3 miljard euro te investeren, in ruil voor de toestemming om de centrales tien jaar langer te mogen openhouden. De ondernemingen zouden op hun beurt financieel vergoed worden indien België besluit de centrales voor het einde van die periode te sluiten, de hoogte van de nucleaire bijdrage aanpast of andere economische parameters uit het akkoord wijzigt.

België had de plannen in september vorig jaar aangemeld. Uit haar onderzoek concludeert de Commissie nu dat België 'heeft aangetoond dat met de maatregelen buitensporige verstoringen van de Belgische energiemarkt worden vermeden'.

De Commissie verwijst naar de verplichting voor Engie-Electrabel om jaarlijks een volume gelijkwaardig aan het aandeel van Engie-Electrabel in de jaarproductie van de drie kerncentrales op gereguleerde stroommarkten te verkopen. 'Eén en ander zal zorgen voor liquide Belgische stroommarkten en zal de concurrentie tussen stroomleveranciers helpen te vergroten.'  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content