Eandis-Chinezen willen deel van Duitse Elia-net

Elia is voor 60 procent eigenaar van de Duitse hoogspanningsnetbeheerder 50Hertz ©REUTERS

Het Chinese State Grid, dat vorig jaar wandelen werd gestuurd bij Eandis, wil 20 procent kopen van het Duitse stroomnet van Elia.

State Grid Corporation of China is aan het onderhandelen om een belang van 20 procent te kopen in 50Hertz Transmission. Dat is de uitbater van het stroomnet in het voormalige Oost-Duitsland. 50hertz is voor 60 procent in handen van Elia en voor 40 procent eigendom van de Australische financiƫle groep IFM.

Het is met de Australiƫrs dat de Chinezen aan het praten zijn. Elia zegt dat het 'recent op de hoogte gebracht is van de gesprekken'.

Elia wijst er op dat er geen zekerheid is dat dergelijke transactie zal doorgaan. Mogelijk is er ook politieke tegenstand tegen dergelijke operatie. De Duitse overheid verscherpte afgelopen zomer de regels voor overnames door Chinese bedrijven die aan de overheid gelinkt zijn.

Eandis

State Grid werd in ons land bekend als kandidaat-partner voor distributienetbeheerder Eandis. De Chinezen boden een recordbedrag van 830 miljoen euro voor een minderheidsbelang (14%) in de Vlaamse netbeheerder die gecontroleerd wordt door de gemeenten. Die operatie ging niet door na felle politieke discussies.

De gemeenten zullen zich nu indirect opnieuw moten uitspreken over de Chinese investeringshonger, want Elia wordt voor bijna de helft gecontroleerd door Publi-T, een holding van de Belgische gemeenten.

State Grid Corporation of China is een gigant met 200 miljard euro activa en bijna 2 miljoen personeelsleden.De jongste jaren stak het zijn interesse in Europese netten niet onder stoelen of banken. Het kocht zich in bij de Portugese netbeheerder REN en het Griekse Admie en het zit in de holding boven de Italiaanse hoogspannings- en gasnetbeheerders.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content