Echy doet zon weer op werkvloer schijnen

Echy ©Echy

Miljoenen mensen werken hele dagen in kunstlicht. Natuurlijk licht dringt vaak niet diep genoeg door op de werkvloer. Twee jonge Franse ingenieurs proberen dat te veranderen.

Alleen technici hebben het lef om het raam opnieuw uit te vinden. Florent Longa en Quentin Martin-Laval kregen dat lumineuze idee op de Franse schoolbanken. Net zoals veel studenten zaten de twee toekomstige ingenieurs in donkere auditoria en vonden ze het jammer zoveel tijd in kunstlicht te moeten doorbrengen.

Hoe kan zonlicht tot in ondergrondse zalen of het hart van grote gebouwen komen? In 2010 maakten de twee gebruik van het verplichte practicum op school om zich in de materie te verdiepen. Ze stuitten op een Japanse innovatie uit de jaren 80. Die technologie vangt het daglicht op met een dakpaneel en kanaliseert het via lenzen naar een glasvezelbundel. De twee gingen de uitdaging aan om het dure product voor iedereen toegankelijk te maken.

Echy ©Echy

In 2011 liepen ze de jonge bankier Stéphanie Lebeuze tegen het lijf, met wie ze een jaar later Echy oprichtten. Tijd om hun eerste product te ontwikkelen: een paneel met een oppervlakte van 6 m² dat in staat is maximaal 15.000 lumen (eenheid van lichtsterkte) over te brengen over een lengte van 30 m voor het verlichten van 50 m².

Echy, dat zich vooral richt op de verlichting van kantoren, winkels en commerciële gebouwen, stelt dat de uitvinding het energieverbruik tot 40 procent kan beperken. Lebeuze geeft wel toe dat gedurende slechts 30 procent van een werkdag in verlichting voorzien kan worden, omdat de panelen alleen werken bij goed weer.

Echy ©Echy

Volgens Echy ‘versterkt natuurlijk licht het immuunsysteem en helpt het vroegtijdige veroudering te voorkomen’. Diabetes, slapeloosheid, overgewicht of zelfs depressie: de lijst met risico’s van neonlicht doet het angstzweet uitbreken.

De supermarktketen Carrefour testte het toestel in de ontvangstruimte van de Carrefour Market van Bonneval, in Frankrijk. Het systeem werd ook al geplaatst in een postkantoor, een laboratorium, kantoren en de technopool L’Arbois in de buurt van Aix-en-Provence. De drie ondernemers proberen nu deals te sluiten met winkels.

Echy droomt ervan om ooit 10 procent van de tertiaire verlichtingsmarkt in handen te hebben.

EDF PULSE introduceert ECHY's technologie

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect