Advertentie

Einde nabij voor enige grote Vlaamse biomassacentrale

Max Green in de Gentse kanaalzone ©Emy Elleboog

Minderheidsaandeelhouder Ackermans & van Haaren wil de stekker uit Max Green trekken. Vlaanderens enige grote biomassacentrale is verlieslatend.

Ackermans & van Haaren (AvH) wil de biomassacentrale Max Green - de grootste van het land - sluiten, zo liet de investeringsmaatschappij weten op haar persconferentie over de jaarcijfers. De centrale van 180 megawatt, die werkt op houtpellets, is verlieslatend.

Een definitieve beslissing is gepland voor juli, omdat nog moet overlegd worden met de partners in dit dossier, waaronder exploitant Electrabel. AvH is minderheidaandeelhouder, met een belang van 21 procent. Max Green ligt in het Gentse havengebied.

'We zitten met een serieus probleem omdat we niet genoeg groenestroomcertificaten krijgen en omdat de waarde ervan te laag is. De centrale is structureel verlieslatend, met een verlies van 15 miljoen euro', zegt CEO Luc Bertrand van A&vH. De beslissing over de verlaging werd nog genomen door de vorige Vlaamse regering.

Bertrand stelt dat 'de akkoorden die initieel werden gegeven, niet worden nagekomen'. AvH moet de beslissing samen met Electrabel nemen, maar in eigen huis wordt de beslissing om te sluiten al voorbereid.

'We hebben het afgeschreven. We hebben de overheid gezegd dat we serieuze problemen hebben. Tegen juli willen we ons voornemen officieel maken. Daarna heeft de overheid zes maanden om te beslissen wat zij doet', stelt de CEO nog, die hoopt dat de waarde van de certificaten opnieuw wordt verhoogd.

  Bertrand vindt het spijtig dat de centrale zou moeten sluiten. 'Dat is jammer. Het is een baanbrekende technologie in een juiste sector die een continue oplossing biedt, zeker in deze tijden waarin er veel vragen zijn rond de behoefte van elektriciteit'.

Grote biomassacentrales zijn een manier om snel grote hoeveelheden groene stroom te produceren, maar ze slorpen ook wel wat overheidssteun op. Daarom schafte de Vlaamse regering net voor de verkiezingen van 2014 de steun voor nieuwe projecten af. Milieu-organisatie stellen ook de duurzaamheid in vraag van grote biomassaprojecten, terwijl hun forse subsidiëring de grondstoffenprijzen van de houtwerkende industrie opdrijft.

Electrabel 

Electrabel heeft 'absoluut nog geen beslissing genomen' over de sluiting. Dat zegt een woordvoerster van het energiebedrijf vrijdagavond. Electrabel erkent wel dat de omstandigheden 'heel erg moeilijk zijn', onder meer door de verminderde steun met groenestroomcertificaten, de gestegen pelletprijzen en de gedaalde elektriciteitsprijs.

Net als AvH rekent Electrabel op meer steun van de Vlaamse regering. 'We hebben de structurele problemen al herhaaldelijk besproken met de Vlaamse regering', klinkt het. Volgens Electrabel zal de centrale van 215 megawatt sowieso in de winter 2015-2016 nog beschikbaar zijn. 'Maar om hem tot 2020 te laten draaien zijn er investeringen nodig, en dat zal niet gaan in de huidige omstandigheden', aldus de woordvoerster. In de centrale werken momenteel een zeventigtal mensen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud