Elektriciteit stroomt tussen België en het VK

Strandwerken tijdens de bouw van Nemo. ©Pieter Clicteur

Na tien jaar werk stroomt vandaag voor het eerst elektriciteit tussen België en het Verenigd Koninkrijk. De onderzeese kabel van 140 kilometer heeft de capaciteit van een kerncentrale.

De hoogspanningsbeheerder Elia  en diens Britse tegenhanger National Grid hebben de commerciële uitbating van Nemo link opgestart, een onderzeese interconnector tussen België en het Verenigd Koninkrijk.

Door de kabel kan in beide richtingen 1.000 MW aan elektriciteit stromen, ongeveer het vermogen van een kerncentrale. Zowel in- als uitvoer van stroom is mogelijk.

Na enkele weken testen vervoert de kabel donderdag voor het eerst effectief stroom. Marktpartijen kopen en verkopen via de kabel elektriciteit. Elia en National Grid staan in voor de uitbating van de interconnector en stellen de infrastructuur ter beschikking.

Van België naar VK

Concreet stroomt de eerste elektriciteit donderdag vanaf het Europese vasteland naar het Verenigd Koninkrijk. Stroom is momenteel goedkoper op de Europese stroommarkt. De eerste dag zal gemiddeld 773 MW worden uitgewisseld.

De koppeling van beide stroommarkten betekent dat België in geval van een krappe stroommarkt - zoals de voorbije maanden - kan rekenen op 1.000 MW extra capaciteit, afkomstig van Britse centrales.

Brexit

Aan het project hebben Elia en diens Britse evenknie tien jaar gewerkt. Het resultaat is Nemo Link: een 140 kilometer (waarvan 130 kilometer onder de zee) lange dubbele elektriciteitskabel en twee conversiestations aan beide zijden van het Kanaal, in Herdersbrug (bij Brugge) en Richborough in Kent.

140
Nemo Link
De onderzeese stroomkabel tussen het VK en België is 140 km lang.

De koppeling komt er op een moment dat de Britten hun afscheid uit de Europese Unie plannen. Een harde brexit zal geen impact hebben op de werking van Nemo, klinkt het bij Elia. Wat de impact van een eventuele harde brexit voor de prijs zal betekenen, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n