Eneco wint biedstrijd om ENI België

©Bloomberg

Door de operatie komen twee subtoppers onder één dak. Samen kunnen ze beter op tegen gigant Engie Electrabel en de sterke nummer twee EDF Luminus.

De Italiaanse oliereus ENI onderzocht sinds eind vorig jaar of er interesse was voor zijn Belgische dochter ENI Gas & Power. Dat is de derde grootste elektriciteits- en gasleverancier in Vlaanderen, na Engie Electrabel en EDF Luminus, met een marktaandeel van 9,6 procent.

De winnaar van de biedstrijd werd het Nederlandse Eneco, dat in ons land veel kleiner is dan ENI  met een marktaandeel van zo'n 3 procent. Het overtrof andere geïnteresseerden waaronder EDF Luminus (onderdeel Franse EDF) en Essent Belgium (onderdeel Duitse Innogy).

In een persbericht zegt Eneco dat het bedrijf zal verder gaan onder de naam Eneco.'Deze stap past perfect in onze ambitie om de Belgische energiemarkt te verduurzamen. Eni zet bovendien net als wij al langer in op slimme diensten om klanten te ontzorgen en om ze efficiënter te laten omgaan met energie', zegt Christophe Degrez, CEO van Eneco België. 

Eneco is reeds sinds 2011 actief op de Belgische consumentenmarkt. Het profileert zich als groene speler  met al zijn stroom opgewekt op Belgische bodem via 86 windmolens en 250.000 zonnepanelen. Het is de grootste zonne-energieproducent van België.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

De combinatie van Eneco België en ENI Gas & Power heeft in Vlaanderen een marktaandeel van 16,4 procent voor elektriciteit en 18,8 procent voor aardgas. Beide leveranciers staan het sterkst in Vlaanderen. In Wallonië liggen hun marktaandelen veel lager en in Brussel zijn ze nauwelijks actief.

Consolidatie

De verkoop is de eerste grote stap in een lang verwachte consolidatie van de Belgische stroommarkt, waar de marges erg laag liggen door de stevige concurrentie. De marges komen slechts met heel veel moeite boven het procent uit. In 2013 noteerde Febeg, de federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven een gemiddelde marge van 0,3 procent bij de zeven grootste leveranciers. 

De verkoop van Lampiris vorig jaar, was een eerste aanzet, maar daar ging geen enkele bestaande energieleverancier met de buit lopen. De Franse oliereus Total kocht zich als nieuwkomer ene plaats op de markt.

De toekomst van Eneco is trouwens zelf onzeker nu de grootste aandeelhouder, Rotterdam,  bekend maakte dat het wil uitstappen. Het plan van Rotterdam, goed voor een derde van de aandelen van Eneco, kan ervoor zorgen dat het bedrijf zelf wordt in de etalage gezet.

Nuon en Distrigas

ENI stapte zo'n vijf jaar geleden in de Belgische markt voor energielevering aan gezinnen en kmo's. Het legde toen 157 miljoen euro op tafel voor Nuon Belgium, dat geleidelijk werd omgedoopt tot ENI Gas & Power. De Italianen, die eerder ook Distrigas hadden overgenomen, ambieerden op termijn de tweede plaats in ons land, maar bleven op een gedeelde derde plaats met Lampiris steken. ENI telt ruim 800.000 aansluitingen. Het bedrijf telt 185 werknemers in België.

ENI blijft wel nog actief als leverancier van aardgas aan grote Belgische bedrijven. Dat is een restant van de eerder overgenomen gasgigant Distrigas.

Beide bedrijven geven geen financiële details over de operatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud