Engie zoekt partner voor lng-divisie

Engie heeft een dozijn lng-tankers om aardgas naar alle hoeken van de wereld te brengen. ©rv

De Franse energiereus gooit het roer om en zet zijn divisie rond vloeibaar aardgas in de etalage. Volgens mediaberichten onderhandelt hij met Total.

Jaren was Engie er trots op een van de grootste spelers te zijn in lng, liquified natural gas of aardgas dat gekoeld wordt tot -163 graden om het vloeibaar te maken. Vloeibaar aardgas kan makkelijk per schip worden vervoerd naar alle hoeken van de wereld, in tegenstelling tot klassiek aardgas dat enkel de route van pijplijnen kan volgen.

Toen Engie nog GDF en Suez was, werden wereldwijd posities genomen in gasbronnen, fabrieken om aardgas vloeibaar te maken en invoerterminals van lng op meerdere continenten.

Engie bouwde ook een vloot van een dozijn lng-schepen uit. Die activiteiten dienden vooral om te kunnen traden in aardgas en geld te verdienen door prijsverschillen in verschillende landen. Brengt een lading aardgas in Japan plots meer op dan in Zeebrugge, dan keert de lng-tanker om en vaart hij naar de andere kant van de wereld.

Diensten

Maar nu Engie onder leiding van CEO Isabelle Kocher meer inzet op de verkoop van diensten aan zijn klanten en gereguleerde activiteiten, past de trading niet meer in het plaatje. Ook voor elektriciteit heeft Engie zich deels teruggetrokken uit de meer risicovolle groothandelsactiviteiten.

In een persbericht bevestigt Engie de mediaberichten dat het een strategische doorlichting van zijn lng-divisie doet. Maar de Parijse groep benadrukt dat het enkel gaat om het vloeibaar maken van lng, het transport en de internationale groothandel. De lokale invoerterminals, waaronder drie in Frankrijk, en de verkoop van gas aan zijn klanten zijn niet betrokken.

Volgens het blad La Lettre de l'Expansion voert Engie gesprekken over een verkoop met de Franse energiereus Total . Het bedrijf bevestigt die gesprekken, maar suggereert dat het ook onderhandelt met andere partijen en zegt dat er geen garantie is dat de onderhandelingen leiden tot een transactie.

Beleggers kunnen de berichten alvast smaken: het aandeel Engie is met een koerswinst van 2 procent de sterkste stijger in de Bel20 en een van de grootste stijgers in de Parijse CAC40.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect