Advertentie
Advertentie

Exmar 23 miljoen rijker na verkoop Excel

De Excel in 2014 aan een steiger van ConocoPhillips LNG in Alaska ©rv

De Belgische gastankerrederij Exmar heeft zijn lng-tanker Excel verkocht voor 23 miljoen dollar.

Goed nieuws voor Exmar . De Belgische rederij van Nicolas Saverys heeft een koper gevonden voor zijn werkloze lng-tanker Excel. 'We zijn heel tevreden', zegt financieel directeur Miguel De Potter, 'zeker omdat het schip iets meer opbracht dan analisten hadden voorspeld'.

Wie de koper is, wil De Potter niet kwijt. 'De tegenpartij wil niet dat we de naam bekendmaken'. Netto levert de verkoop 23 miljoen dollar op voor Exmar. 'Dat zorgt voor een versterking van onze balans', aldus De Potter. Eerder schreef Exmar 22,5 miljoen af voor de uit 2003 daterende mastodont van 138.100 m3. Exmar was voor 50 procent eigenaar van de tanker. De koper legde dus in totaal 46 miljoen dollar op tafel.

In scheepvaartkringen liepen geruchten dat de Russische gasgigant Gazprom de Excel wou kopen om de tanker om te bouwen tot een platform voor lng-opslag. De Potter wil dat niet bevestigen.

Caribbean FLNG

Ondertussen blijft het wachten op een klant voor de drijvende lng-fabriek Caribbean FLNG, de 114 m lange reus die gas op zee vloeibaar kan maken maar al enkele maanden werkloos ligt op zijn Chinese werf.

De directie verwachtte eind september met een huurcontract te kunnen uitpakken maar blijkbaar zijn er nog wat obstakels. De Potter wil over de Caribbean FLNG geen commentaar kwijt.

Exmar heeft dringend een verhuurcontract nodig voor zijn drijvende lng-fabriek om uit de financiële penarie te geraken. Exmar kijkt eind dit jaar aan tegen een schuldenberg van meer dan 800 miljoen dollar en heeft dringend cashflow nodig. Zelfs als er heel binnenkort een huurder wordt gevonden, zal het werkloze platform - kostprijs 350 miljoen dollar - ten vroegste midden volgend jaar inkomsten genereren. Ondertussen blijven de kosten voor het onderhoud van het platform lopen. 

Exmar is na het afspringen van het contract met het Canadese Pacific Rubiales, al twee jaar op zoek naar een klant voor de Caribbean. Niet evident in een sector die het niet schitterend doet.

Exmar zoekt ook nog een huurder voor zijn hervergassingsplatform FSRU, dat eind dit jaar van stapel loopt. Volgens specialisten zou die zoektocht iets makkelijker moeten verlopen dan voor de Caribbean FLNG omdat naar dergelijke installaties meer vraag is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud