FAIRMOUNT SANTROL | Frack is back

Fracking, of schaliegas en -olie uit de grond halen, is de specialiteit van Faimount Santrol. ©REUTERS

Een jaarlijks vlinderfestival en het obligate vuurwerk op 4 juli. Meer valt er niet te beleven in Haynesville, een piepklein dorp met 2.000 inwoners, ergens in de middle of nowhere in de Amerikaanse staat Louisiana.

Maar daar komt stilaan verandering in: de Amerikaanse oliereuzen hebben ingezien dat er weer miljoenen te verdienen zijn met wat onder de grond zit in Haynesville en omstreken.

Tussen Haynesville, in het noordwesten van Louisiana, het oosten van Texas en het zuidwesten van Arkansas, strekt zich een gigantisch schaliegasveld uit van ongeveer 23.000 vierkante kilometer (België telt 30.500 km2). Haynesville heeft een van de grootste schaliegasvelden van de VS.

Het geldt ook als de bakermat van de schaliegasboom, die in 2012 begon. Via fracking, waarbij een mix van zand en chemicaliën diep in de grond wordt gepompt, konden Amerikaanse energiebedrijven plots grote hoeveelheden gas en olie ontginnen uit het onderliggende schaliegesteente.

Tot de olieprijzen vanaf 2014 begonnen te kelderen. Want toen was het voor de energiebonzen plots economisch veel minder interessant geworden om nog schaliegas en -olie via fracking uit de grond te halen. De grote oliebedrijven verdwenen met stille trom en Haynesville dommelde weer in. Al kwam het jaarlijkse vlinderfestival nooit in gevaar.

11
De productie van schalieolie in de VS is al elf maanden op rij aan het stijgen.

Maar sinds dit jaar gonst het van de activiteit op het Haynesville-veld. Dat de olieprijs dit jaar met 6 procent is gestegen tot boven 60 dollar per vat, oogt misschien niet zo spectaculair voor wie zich herinnert dat een vat vier jaar geleden nog 114 dollar waard was. Maar tegen die prijs wordt het voor olieproducenten opnieuw economisch haalbaar om naar schalieolie en -gas te boren. Sinds dit jaar is de productie van schaliegas en -olie in Haynesville met een vijfde de hoogte ingegaan. Ook de andere schalieolievelden in de VS worden actiever. Het Amerikaanse Energieagentschap voorspelt dat de schalieproductie in november met 82.000 vaten per dag zal toenemen. Het is de elfde maand op rij dat de productie stijgt.

De comeback van fracking is ook goed nieuws voor zandwinningsbedrijven zoals US Silica, Hi-Crush en Fairmount Santrol. Die specialiseren zich in het hoogwaardige zand dat producenten samen met chemicaliën in de grond pompen om gas en olie te ontginnen.

Fairmount, waarop de Belgische zandgigant Sibelco aast, illustreerde gisteren de impact van die schaliecomeback met sterke kwartaalcijfers. De omzet van 280,1 miljoen dollar lag in het derde kwartaal liefst 108 procent hoger in vergelijking met vorig jaar. Fairmount leed in het derde kwartaal van 2016 nog een verlies van 20,6 miljoen dollar, maar dat is nu een winst van 34,9 miljoen dollar geworden. Dat gaf de groep ook ruimte om een deel van haar schulden te herzien. Hoopgevende signalen, dus. Maar bij Sibelco hoeft men nog niet meteen te vrezen dat Fairmount snel te duur is geworden als gevolg van de remonte. De koers van het aandeel lag gisteren nog altijd 64 procent onder die van Nieuwjaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content