Advertentie

Fabricom en Denys mogen Antwerpse ontziltingsinstallatie bouwen

De ontziltingsfabriek moet de petrochemie van proceswater voorzien. ©BELGA

De bouwgroep Denys en het ingenieursbedrijf Engie Fabricom mogen een ontziltingsinstallatie in de Antwerpse haven bouwen. Die miljoeneninvestering was vorig jaar al aangekondigd.

De Amerikaanse infrastructuurinvesteerder Avaio ontvouwde vorig jaar een plan om in de Antwerpse haven een ontziltingsfabriek bouwen die water uit de dokken omzet in bruikbaar water voor industriƫle processen. Daardoor kan de Antwerpse chemie miljoenen liters drinkwater besparen.

Dockwater, een joint venture van Avaio en de investeringsgroep Macquarie Capital die het project financiert, maakte dinsdag bekend dat de bouw van de fabriek wordt toevertrouwd aan Clearwater. Dat is een joint venture van de bouwgroep Denys en Engie Fabricom, het ingenieursbedrijf van het energiebedrijf Engie. Zij gaan samenwerken met de Franse groep Suez, die de installatie zal beheren en onderhouden.

Opmerkelijk genoeg is in het persbericht van Dockwater geen sprake meer van Aecom, het Amerikaanse ingenieursbedrijf dat aanvankelijk als partner van Avaio was genoemd.

500.000
opstartcapaciteit
Volgens de vorig jaar bekendgemaakte plannen zal de installatie een opstartcapaciteit hebben van 500 kubieke meter of 500.000 liter per uur.

Volgens de vorig jaar bekendgemaakte plannen zal de installatie een opstartcapaciteit hebben van 500 kubieke meter of 500.000 liter per uur. In 2017 verbruikte de Belgische chemie- en farmasector 54 miljoen kubieke meter of 54 miljard liter drinkwater per jaar. De totale drinkwaterconsumptie in Vlaanderen bedraagt 1 miljoen kubieke meter per dag.

De fabriek komt op de site van het Duitse chemiebedrijf Covestro. De installatie zal via een pijpleiding ook de chemiebuur Evonik bevoorraden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud