Finnen gokken op vuile energie

Uniper bezit de kolencentrales Scholven in Gelsenkirchen die in de jaren zestig werden gebouwd. ©REUTERS

Het Finse energiebedrijf Fortum biedt 8 miljard euro voor het Duitse Uniper, de vergaarbak waarin het Duitse E.ON zijn meest vervuilende centrales stak.

Een groen logo, een website met beelden van mooie rivieren, windmolens en een filmpje over klimaatverandering en nieuwe energie. Het Finse beursgenoteerde staatsbedrijf Fortum doet er alles aan om zich een groen imago aan te meten (zie foto)

Maar de daden zijn anders. Fortum lanceert een overnamebod op zijn Duitse sectorgenoot Uniper . Dat is een afsplitsing van de Duitse energiegigant E.ON.

De in alle opzichten 'groen' ogende website van Fortum. ©Fortum

E.ON bracht zijn 'oude' fossiele centrales (elektriciteitsproductie door steen- en bruinkool en aardgas) in Fortum, en ging zelf verder met de 'toekomstgerichte' activiteiten (elektriciteitslevering, groene energie en netwerken).

Uniper omvat ook nog participaties in waterkrachtcentrales, kernreactoren in Zweden en enkele gaspijplijnen. Maar de focus ligt op klassieke centrales die draaien op kolen en gas in Duitsland, het VK, Frankrijk, Nederland, Rusland en Brazilië. De nieuwste investeringen zijn grote kolencentrales in Duitsland en Rusland.

Uniper had vroeger ook de steenkoolcentrale in Langerlo. Die werd verkocht om er een biomassaproject van te maken, maar dat mislukte. Ook de gascentrale in Vilvoorde werd recentelijk verkocht door Uniper.

Geen verkoop

Het bod is premie van 4,5 procent boven de beurskoers, die het voorbije jaar verdubbelde door overnamespeculatie. Volgens Fortum-CEO Pekka Lundmark is het een 'aantrekkelijke opportuniteit voor Unipers aandeelhouders om de volledige waarde van hun investering te capteren'.

Het management van Uniper lijkt die mening niet te delen. Vorige week nog liet Uniper-topman Klaus Schaefer verstaan dat hij niet geïnteresseerd was in een verkoop van het bedrijf. 'Uniper zou onafhankelijk moeten blijven. We zijn nog maar een jaar op de beurs. Ik denk dat we alleen voort kunnen zonder dat we de hulp van iemand anders moeten vragen.'

Strategie onduidelijk

Analisten zien de overname door Fortum niet bepaald zitten. 'De strategische motivering van deze deal is ons niet duidelijk', schrijft Ahmed Farman, een analist van Jefferies, in een rapport. Fortum liet immers verstaan dat het van plan was om te investeren in propere energie.

Wellicht wil Lundmark de enorme cashberg van Fortum aan het werk zetten. Het bedrijf heeft nog ruim de helft over van de 9 miljard euro die werd binnengehaald door de verkoop van zijn energiedistributienetten.

Grote deal

Een overname van Uniper zou de grootste deal in de Europese energiesector zijn sinds het uitkoopbod op International Power door het Franse Engie. Die operatie gebeurde via de Belgische dochter Electrabel. 

E.ON heeft nog een beslissende stem in een mogelijke transactie. De Duitse groep bezit nog een belang van 47 procent in Uniper.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud